ua en ru

Третій пакет санкцій ЄС проти Росії: "останнє європейське попередження"

15-16 липня відбудеться саміт Європейського союзу, на якому очікується розгляд третього пакету санкцій проти Росії через агресію проти України.

Як було раніше задекларовано, цей етап передбачає скорочення співробітництва в галузях економіки, введення обмежень на торгівлю і фінансові санкції.

Перший етап санкцій ЄС полягав у припиненні проведення самітів за участю РФ, заморожуванні переговорів про безвізовий режим, призупиненні переговорів щодо приєднання Росії до Організації економічного співробітництва і розвитку.

Другий етап передбачав персональні санкції проти високопоставлених росіян, містив візові заборони і заморожування їхніх активів. У березні вони були введені проти російських чиновників, депутатів і журналістів, загалом до списку увійшли 33 людини. У квітні список був розширений ще на 15 осіб.

Сьогодні світові ЗМІ облетіла новина про те, що під санкції потрапили ще 11 осіб. Щоправда, як зазначає джерело Reuters, складається список здебільшого з українських сепаратистів, а росіян у списку одна-дві людини. Весь список обіцяють опублікувати найближчими днями, але офіційно його існування поки не підтверджено.

"Наскільки мені відомо, рішення ще не прийнято. Це справа Європейського союзу - приймати таке рішення. Щойно воно буде офіційно прийнято, я думаю, воно буде офіційно оприлюднено", - повідомив РБК-Україна директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Швидше за все, рішення з розширення списку все ж прийнято, і, здавалося б, що варто зрадіти такій послідовності з боку Європейського союзу, але є одне "але".

"Це (розширення списку в рамках другого етапу санкцій, - ред.) свідчить про те, що Європейський союз готовий на все, щоб не вводити третій етап", - заявив РБК-Україна політолог Євген Магда.

Агентство РБК-Україна поспілкувалося із представниками української влади та експертним співтовариством щодо перспектив рішення ЄС про введення третього пакету санкцій на саміті ЄС у липні.

Варто зазначити, що українські власті послідовно наполягають на подальшому розширенні санкцій проти РФ. "Ми наполягаємо на тому, щоб було посилення санкцій проти Росії. У якому вигляді це буде прийнято, інша справа: або третій пакет, або просто розширення санкцій, але ми вважаємо, що це має статися", - заявив РБК-Україна Євген Перебийніс.

За його словами, якщо рішення про розширення санкцій і буде прийнято, то це відбудеться саме 16 липня. Водночас в МЗС не знають, у якому саме вигляді вони можуть бути розширені. "Це залежатиме від того, яким буде консенсус у ЄС. Зараз поки що говорити про це зарано. У якому це буде вигляді, я думаю, поки це невідомо не тільки нам, а й самому ЄС. Наскільки нам відомо, дискусії із цього приводу ще тривають", - сказав Перебийніс.

Депутат Верховної Ради від фракції "Удар", перший заступник комітету Ради із закордонних справ Володимир Курінний заявив РБК-Україна, що третій етап санкцій проти Росії вже слід вводити. "Наступний етап введення санкцій вже актуальний, тому що є додаткові докази прямої участі РФ в агресії проти України, є докази щодо грубих порушень основних прав людини Росією. Я маю на увазі викрадення людей, вивезення їх", - зазначив він.

Нардеп вважає, що нові санкції необхідні для врегулювання ситуації на сході країни. "На мій погляд, який збігається з позицією МЗС України, це (введення нових санкцій, - ред.) сприятиме врегулюванню на сході країни, тому що РФ розуміє тільки мову сили. На сьогоднішній день сподіватися на те, що її можна якось умиротворити і стримувати - таких підстав немає", - наголосив Курінний.

При цьому, як і в МЗС, Курінний вказує на наявність дискусій серед країн ЄС з приводу розширення санкцій проти РФ. "Фактично всіх підстав для розширення санкцій вже більше ніж потрібно. Інше питання - політична воля країн Євросоюзу і хід переговорного процесу... У ЄС зараз іде внутрішня дискусія, є деякі країни, які не готові до цього", - сказав депутат.

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко не прогнозує позитивного результату таких обговорень у ЄС. "Мені здається, що, на жаль, ми поки що до третього етапу санкцій не дійдемо, тому що дискусії у ЄС свідчать про те, що дуже багато європейських країн сповідують не ті цінності, які вони проголошують... Це сумно констатувати, тому я не очікую, що 16 числа щось станеться, буде чергова заява про те, що "у разі якщо... ось ми тоді!" - сказав РБК-Україна Огризко.

Євген Магда також вкрай низько оцінює можливість отримати позитивне рішення щодо санкцій до ЄС. "Економічна ситуація не сприяє введенню санкцій проти Росії, незважаючи на те, що європейські політики добре усвідомлюють, наскільки сьогодні агресивна Росія і наскільки вона небезпечна. Але у старій Європі точно не хочуть санкцій проти Росії, а країни Центральної Європи, які краще усвідомлюють українські проблеми, не мають достатньої політичної ваги. Не варто забувати, що у ЄС рішення ухвалюються консенсусом ", - зазначає експерт. У зв'язку з такою ситуацією, на думку Магди, до осені нового етапу санкцій проти Росії не буде.

Експерт пояснює ситуацію тим, що третій етап санкцій має стосуватися високих технологій та енергетики, тобто тих сфер, де ЄС зацікавлений у співпраці з Росією. "Так, країни Балтії і Болгарія на 100% залежать від російського газу, і тому загострення російсько-українських енергетичних відносин їх турбує, але не настільки, щоб вводити санкції проти Росії", - наголосив Магда.

Якщо ЄС не зважиться в липні ввести третій етап санкцій проти Росії, то, швидше за все, не перейдуть до третього етапу і Сполучені Штати. Раніше в Державному департаменті заявили, що обмежувальні заходи США будуть вводити одночасно з європейцями. "Це правильно, тому що США в разі, якщо не буде одночасних санкцій з боку ЄС, просто серйозно втратять. Це означає, що американські компанії, які задіяні в таких санкціях, будуть менш конкурентоспроможні, ніж європейські. Цього США не хоче. Тому якщо діяти, то діяти спільно, а якщо не діяти - то не діяти взагалі", - вважає Володимир Огризко.

Загалом, існує дуже висока ймовірність того, що справді серйозні обмеження щодо Росії так і не будуть введені найближчим часом ні з боку ЄС, ні з боку США. А перші два етапи санкцій в Україні розцінюють надмірно помірними. Так, якщо Володимир Курінний вважає, що ці етапи допомогли дещо стримати агресію Росії, вплинувши на її економіку, то Володимир Огризко вважає їх скоріше просто "страшилками". "Деякий позитив від них, звичайно, був і є, але він тільки певний і не стосується тих речей, які є дійсно загрозою для Росії. Це більше "страшилки", - зазначив екс-міністр.

На тлі суперечливих заголовків у ЗМІ, залишається дочекатися 16 липня, щоб дізнатися, чи готові західні країни наперекір своїм економічним інтересам втихомирювати Росію шляхом введення нових санкції проти неї.

Сергій Гвоздков