ua en ru

Третина європейців, що воювали на стороні ІД, повернулися в ЄС

Третина європейців, що воювали на стороні ІД, повернулися в ЄС Фото: понад тисячу європейських найманців ІДІЛ повернулися додому

Серед бойовиків з Європи є і жінки

Близько третини з понад 4 тис. осіб з країн Європейського союзу, які брали участь у бойових діях на боці угруповання "Ісламська держава" (ІГ) в Сирії і Іраку, повернулися назад. Про це свідчить дослідження, проведене нідерландським Міжнародним центром протидії тероризму (ICCT), повідомляє DW.

В основному повернулися в Європу джихадисти - молоді чоловіки віком від 18 до 30 років.


Тим не менш, повідомляється, що 20% французьких і німецьких учасників бойових дій в Іраку і Сирії на боці ісламістів - жінки.

Більшість колишніх найманців живуть у Бельгії, Франції, Німеччині і Великобританії.

Німецький уряд повідомив ICCT, що з Німеччини на боці екстремістів воювало 750 осіб. Зараз в зонах збройного конфліктуперебувають близько 30% від загальної кількості тих, що виїхали, 100 людей загинули, а 250 бойовиків повернулися назад в Німеччину.

Мотиви повернення більшості прихильників ісламістів у Європу невідомі. Експерти вважають, що частина з них, можливо, розкаялися, інші ж, навпаки, повернулися додому для організації терактів і вербування нових бойовиків.

Нагадаємо, турецька поліція затримала 15 осіб під час рейдів, які проводилися вранці 1 квітня, для виявлення бойовиків "Ісламської держави" на заході у прибережній провінції Ізмір.