ua en ru

Більше третини українців прагнуть відновлення Радянського Союзу, - опитування

Більше третини українців прагнуть відновлення Радянського Союзу, - опитування Фото: соціологічне опитування

На їх думку в СРСР була впевненість у завтрашньому дні і високі соціальні гарантії

У листопаді 2016 року центр Разумкова провів соціологічне дослідження, в ході якого з`ясувалося що 35% українців прагне відновлення Радянського Союзу. Про це повідомляє прес-служба Центру Разумкова.

Дослідження проводилось з 18 по 23 листопада у всіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2 тис. 15 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За результатами дослідження майже дві третини (65%) опитаних соціологічною службою Центру Разумкова, відповідаючи на питання "Чи прагнете Ви відновлення Радянського Союзу?" зазначили, що вони не прагнуть відновлення Радянського Союзу, 13% відповіли, що прагнуть, ще 22% відповіли "так, але я розумію, що за сучасних умов це нереально". Разом 2 останні показники складають 35%.

У всіх регіонах країни ті, хто не прагнуть відновлення СРСР становлять більшість, 51% на Сході і 87% на Заході.

Значна різниця у відповідях спостерігається в залежності від національності. Якщо серед етнічних українців відповіли, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу 69%, то серед етнічних росіян - 39%.

Чим молодше респонденти, тим менше вони хочуть відновлення СРСР. Серед опитаних віком до 29 років не прагнуть відновлення Радянського Союзу 83%. Серед людей, кому 60 років і більше - 44%.

У поверненні до Радянського Союзу людей приваблюють наступні варіанти відповідей: за часів існування СРСР була впевненість у завтрашньому дні (70%), за радянських часів був високий рівень соціальних гарантій (64%), безоплатне отримання вищої освіти (58%), відсутністю безробіття (55%), достатній матеріальний рівень життя (53%), за радянських часів відчували гордість за велику державу у планетарному масштабі (50%), стабільність і відсутність збройних конфліктів (46%).

Також соціологи відзначають залежність між відповідями опитаних та їх рівнем освіти.

Питання "Чи прагнете Ви відновлення Радянського Союзу?" в залежності від освіти.

Незакінчена середня

Загальна середня

Середня спеціальна

Вища або незакінчена вища

Так

23,1

16,4

12,6

10,2

Так, але я розумію, що за сучасних умов це нереально

20,0

21,4

24,5

18,9

Ні

55,4

62,2

62,8

70,8

Не відповіли

1,5

0,0

0,0

0,1

Нагадаємо, згідно опитування, ставлення американців до Росії погіршилося до рівня часів холодної війни.