ua en ru

Третина населення зони АТО не може забезпечити дітям життєво необхідні умови, - соціологи

Третина мешканців міст і населених пунктів (32%) в зоні АТО не мають можливості забезпечити нормальні умови для життя і розвитку дітей. Такі дані в понеділок, 24 листопада, були оприлюднені в Києві під час презентації оновленої "Гуманітарної карти Донбасу".

Згідно з представленими даними, 41% жителів міст і населених пунктів, де ведуться бойові дії, хотіли б, але не можуть вивезти дітей на безпечну територію, 16% не в змозі забезпечити їх харчуванням.

За даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), 36% жителів Донецької і Луганської областей більше не в силах терпіти своє тяжке положення. Головною проблемою люди називають невиплату соціальних допомог на дітей, зарплат і пенсій. Відсутність коштів призводить до складнощів з купівлею продовольства, медикаментів, погіршення криміногенної ситуації.

Найбільш складна гуманітарна ситуація, згідно з даними соціологів, склалася в Станиці Луганська, містах Стаханов і Первомайськ.

У зв'язку з погіршенням соціально-економічної ситуації в регіоні фонд Ріната Ахметова заявив про збільшення обсягів і географії гуманітарної допомоги, в тому числі медичної і психологічної. Зокрема, з наступного тижня починається видача продуктових наборів жителям Макіївки.

"З самого початку конфлікту штаб працює в Донецькій і Луганській областях, тоді ж Рінат Ахметов поставив перед нами завдання - допомагати там, де найважче. Штаб вже допоміг понад 1 млн осіб, - повідомила координатор гуманітарного штабу Римма Філь. - Набори отримали жителі 57 міст і населених пунктів. Після того, як місяць тому була презентована Гуманітарна карта, допомога прийшла в станицю Луганська, Єнакієве, Сніжне, Костянтинівку. Ми відкрили новий напрямок "Допоможемо дітям", об'єднали всі наші медичні програми в одну - "Допоможемо. Здоров'я". Штаб розширює цільові групи, підтримуючи матерів з новонародженими дітьми. З 1 грудня вагітні жінки почнуть отримувати спеціальні набори, які забезпечать усім необхідним їх і дітей під час і після пологів. Ми також запускаємо масштабну програму по наданню психологічної допомоги жителям Донбасу".

" Зараз немає такої категорії людей, які потребують допомоги. Щоб уникнути катастрофи, потрібні дві умови - настання миру і відновлення соціальних виплат і зарплат", - зазначив представник групи "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес.

Мартін Олсен, глава Міжнародної Продовольчої Програми ООН в Україні наголосив: "Дуже важливо сьогодні переходити від страху до дії. Дуже приємно бачити мобілізацію різних організацій і агентств ООН в Україні, які займаються біженцями, забезпеченням притулків, притулків для тимчасових переселенців. Це - дійсно реальна допомога. Надаються не тільки продуктові набори, але і готівкові гроші, на які люди могли б купувати продукти. Потрібно залучати до роботи побільше НГО з Європи. Це дуже важливо. Це своєрідний гуманітарний заклик до Європи".

Дані були отримані в результаті дослідження, проведеного листопаді Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Дослідження проводилося з 3 по 16 листопада в 27 містах Донецькій і Луганській областях. Було опитано 2100 осіб (стратифікована випадкова вибірка), методом опитування face-to-face, телефонного опитування, глибинних інтерв'ю та аналізу інформації у відкритих джерелах.