ua en ru

Тренерська осінь або навіщо "Динамо" новий тренер?

Возможная отставка Блохина - сейчас одна из самых ярких тем для обсуждения в околофутбольных разговоров. Мы также решили порассуждать на эту тему, начав с вопрос "А зачем?».

Можлива відставка Блохіна - зараз одна з найбільш яскравих тем для обговорення в навколофутбольних розмов. Ми також вирішили поміркувати на цю тему, почавши з питання "А навіщо?".

Навіщо київському "Динамо» міняти тренера? "Ну, треба поставити гру, завести футболістів", - досить реалістична відповідь. Відсутність гри очевидна, емоцій у футболістів на полі немає. Але чому це повинен робити хтось, а не Блохін?

Важливо розуміти, що Ігор Суркіс, як і київські вболівальники виявилися в черговий раз в неприємній ситуації, коли проблеми команди обросли м'ясом в середині футбольної осені. Саме в цей час пішов Газзаєв, саме в цей час у минулому році Блохін пережив операцію. Осінь - час не тільки дощів, але тренерських проблем "Динамо". Це стає звичкою.

Але в зміни тренера зараз є одна велика проблема - сезон в самому розпалі. І хто б не прийшов, йому знадобиться як мінімум три-чотири гри, щоб перебудувати команду. А враховуючи те, що в Лізі Європи потрібно здобувати результат, а в чемпіонаті України треба просто не ганьбитися (з усіма грандами Київ вже зіграв), то для нового наставника зараз не найкращий час. Взимку? Можливо. Але до неї ще стільки всього може статися, що загадувати не варто.

У киян зараз явний спад, в першу чергу, в психології. Команда створює моменти, але не може їх реалізувати, як у матчі з "Генком". Чи просто ніхто не хоче брати лідерство та відповідальність і повести за собою партнерів, як в грі з "Металістом" або в інших подібних. Зараз в "Динамо" немає гравця-лідера, справжнього капітана, такого собі Джона Террі, який зможе надати в потрібний момент стимулу грі своїх колег.

Зараз "Динамо" - це збіговисько безумовно талановитих гравців, кожен з яких здатний на дуже і дуже багато. Але це збіговисько, а не команда. І саме в цьому криється головна проблема киян. А не в Блохіні.

Блохіну ставили в плюси його вміння мотивувати. Але з великою кількістю гравців, які не розуміють російську, цей плюс нівелюється. А тактику Блохіну завжди допомагав ставити Альтман. І новий запрошений фахівець навряд чи допоможе "Динамо". Цю команду потрібно підбадьорити. Чим завгодно. Яскравою акцією від уболівальників, новим капітаном, призначенням нового асистента Блохіну, будпрацею. Чим завгодно! Але якщо не повернути цим гравцям бажання грати і битися, гризти газон, відривати ноги, бити по воротах, стелитися в підкатах, притискати суперника, викручувати хребці захисникам, то "Динамо» буде продовжувати суто функціонально подавати в штрафну, не знати, що робити в центрі поля, бояться брати ініціативу, пороти у захисті та багато-багато іншого.