ua en ru

Тристоронні консультації з УА України і ЄС за участю РФ продовжаться у листопаді

Тристоронні консультації з УА України і ЄС за участю РФ продовжаться у листопаді Фото: Павло Клімкін

До жовтня експерти мають підготувати компромісний план у відповідь на занепокоєння Росії

Учасники тристоронніх переговорів з виконання Угоди про асоціацію між Європейським союзом та Україною, що проходили сьогодні у Брюсселі, ухвалили рішення доручити експертам продовжити роботу на технічному рівні, щоб у жовтні 2015 р. виробити план практичних відповідей на занепокоєння Росії з приводу виконання положень про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Про це з посиланням на спільні операційні висновки ЄК, РФ і України йдеться в повідомленні представництва Євросоюзу в Україні у Facebook.

При цьому учасники брюссельських переговорів погодилися знову зустрітися в листопаді 2015 року, щоб "підбити підсумки роботи і зробити можливим досягнення взаємно прийнятних результатів не пізніше кінця року".

Нагадаємо, сьогодні у Брюсселі пройшов четвертий раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, зокрема щодо розділів про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. Участь у ньому взяли єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом, міністр закордонних справ України Павло Клімкін і міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.

Як наголошується, мета зустрічі полягала в пошуку практичних відповідей на занепокоєння Російської Федерації щодо реалізації розділів про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС та Україною, чиє попереднє застосування почнеться 1 січня 2016 р.

"Враховуючи нинішні незадовільні тенденції у сфері торговельних потоків, учасники знову підтвердили свою готовність досягти практичних домовленостей, які будуть сприяти підтримці відкритих економічних відносин для уможливлення економічного зростання. Під час переговорів учасники обмінялися думками щодо доповіді, підготовленої експертами після зустрічей на технічному рівні 7-8 червня і 4-5 липня 2015 року, а також загального розуміння практичного вирішення занепокоєння, висловленого Росією", - йдеться в повідомленні.

Результат тристоронніх переговорів щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною Брюссель, 7 вересня 2015 року...

Posted by European Union in Ukraine on 7 вересня 2015 р.

Нагадаємо, раніше у ЄС повідомили про продуктивні переговори з Україною і РФ щодо ЗВТ.

ЄС і Україна підписали Угоду про асоціацію у два етапи: політичну частину 21 березня 2014 р., економічну - 27 червня 2014 р. Європейський парламент і Верховна Рада ратифікували УА 16 вересня 2014 р.

При цьому 12 вересня сторони прийняли рішення відкласти набуття чинності ЗВТ до кінця 2015 р.

Після цього Росія наполягала на новому відтермінуванні вступу в силу угоди про ЗВТ, проте у ЄС відмовилися це робити. Згодом у Євросоюзі неодноразово наголошували, що знову відкладати застосування економічної частини УА з Україною не будуть.