ua en ru

ОБ вимагає від Ради не допустити втручання у мовну сферу

ОБ вимагає від Ради не допустити втручання у мовну сферу Фото: Юрій Бойко

"Опоблок" вважає, що проект закону про держмову може призвести до розколу в суспільстві

"Опозиційний блок" вимагає від парламенту не допустити зміни законодавства про мови. Про це заявив лідер ОБ Юрій Бойко, коментуючи внесений у Верховну Раду 33 депутатами проект закону "Про державну мову", передає прес-служба політсили.

"Проект закону про держмову не можна розглядати в такому вигляді. Це позиція "Опозиційного блоку". Вже саме його розгляд призведе до розколу в суспільстві. А ухвалення до того, що Україна ніколи не стане єдиною. Крим і Донбас ніколи не захочуть повернутися в країну з таким законом. І є загроза того, що він підштовхне сепаратизм в інших регіонах", – заявив Бойко.

На його думку, запропонований законопроект ігнорує права людей, які розмовляють не українською мовою.

"Нам пропонують скасувати закон "Про мовну політику", а натомість прийняти закони "Про державну мову" та "Про права національних меншин". Але в Раду внесено тільки проект закону про держмову. Якщо взяти тільки його, то права меншин нічим не будуть захищені. Це робиться свідомо. Але ми не повинні допустити такої ситуації. Вона буде порушенням Конституції та Європейської хартії регіональних мов і мов нацменшин, яку ратифікувала Україна", – пояснив він.

Політик упевнений, що введення "мовних інспекторів" і штрафів за порушення закону про держмову – це грунт для збільшення корупції.

"Штрафувати хочуть не тільки за невикористання держмови, але і за невиконання її стандартів, які нікому невідомі. Така мовна інквізиція закінчиться тим, що на кожному кроці від будь-якого ЗМІ або будь-якого підприємства будуть вимагати хабар", – заявив Бойко.

Крім того, на думку депутата, пропонований закон про держмову призведе до катастрофічної ситуації із засобами масової інформації.

"Газети і журнали ледь виживають сьогодні. Зобов'язати їх більше половини тиражу друкувати держмовою – те ж, що змушувати закритися. Не витримають додаткового фінансового навантаження і інші ЗМІ", – переконаний політик.

Він нагадав, що Венеціанська комісія назвала одним із головних надбань закону про мовну політику невтручання держави в діяльність приватного бізнесу, в тому числі ЗМІ.

Нагадаємо, за цей місяць у парламенті було зареєстровано три законопроекти, що регулюють використання української мови як державної.