ua en ru

Вимога поставок українського вугілля на "Дніпроенерго" є дуже важливою, - глава НПГУ

Вимога Фонду держмайна (ФДМ) для власника енергогенеруючої компанії «Дніпроенерго» забезпечити 70% поставок вугілля українського походження є дуже важливою. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ), народний депутат Михайло Волинець, коментуючи підсумки приватизації 25% акцій «Дніпроенерго».
«Зараз, коли в економіці переважають негативні тенденції, коли падає споживання електроенергії, ця вимога є дуже важливою», - зазначив він.
«Вважаю, що 70% усіх поставок - це мало, треба більше», - сказав Волинець, додавши, що українські енергокомпанії - це ринок збуту для українських шахт, які видобувають вугілля антрацитової групи.
«Якщо не буде ринку збуту, шахти просто зупиняться», - сказав глава НПГУ.
Нагадаємо, на конкурс з продажу 25% акцій ПАТ «Дніпроенерго» (Запоріжжя) подала заявку тільки компанія DTEK Holdings Ltd. Відкриття конкурсних пропозицій відбулося сьогодні у ФДМ і транслювалося в мережі Інтернет.
Претендент запропонував за пакет 1 млрд 174 млн 100 тис. грн, що на 100 тис. грн більше від початкової ціни, встановленої ФДМ. Учасник конкурсу також погодився виконати всі приватизаційні умови. Покупець держпакету акцій в межах корпоративних прав повинен забезпечити збереження потужності ТЕС «Дніпроенерго» на рівні не менше 8185 МВт в 2011-2016 рр. До 30 вересня 2012 р. йому необхідно підготувати програму розвитку і технічного переозброєння станції до 2016 р., у тому числі - передбачити приведення регулюючих можливостей ТЕС до вимог європейської мережі. Власник акцій взяв на себе зобов'язання підвищувати зарплату і зберегти робочі місця. 70% вугілля для «Дніпроенерго» буде закуповуватися на українських шахтах.
Конкурсна комісія визнала DTEK Holdings Ltd. учасником конкурсу і запропонувала переглянути початкову вартість пакета акцій. Компанія погодилася на незалежну оцінку.
ФДМ 16 листопада 2012 р. оголосив конкурс з приватизації 25% «Дніпроенерго» за принципом аукціону. Початкова ціна становить 1,174 млрд грн, що приблизно на 240 млн грн перевищує ринкову вартість і на 25 млн грн більше оцінки, проведеної в 2011 р. міжнародною аудиторською компанією Ernst&Young. Дані по компанії запросили три фірми. Заявки приймалися до 3 січня включно. Конкурс був призначений на 11 січня. У конкурсі не могли брати участь компанії з державною часткою більше 25%, а також фірми з офшорних зон та країн з «чорного списку» FATF.
ПАТ «Дніпроенерго» - одна з п'яти теплових енергогенеруючих компаній України. Її встановлена потужність становить 8185 МВт, або 16% від загальної потужності електростанцій України. На частку компанії припадає 8,9% від загального обсягу виробленої в державі електроенергії. Питомі витрати палива на виробництво 1 кВт/год електроенергії є одними з найнижчих в Україні. У компанії працює 8270 чоловік.