ua en ru

Транзит газу через українську ГТС з 2009 р. склав на 125 млрд куб. м менше, ніж передбачає контракт з "Газпромом"

Транзит газу через українську газотранспортну систему (ГТС) за 2009 р. склав 125 млрд куб. м менше, ніж передбачає контракт з "Газпромом". Про це заявив радник голови правління ПАТ "Укртрансгаз" Костянтин Бородін.

Транзит газу через українську газотранспортну систему (ГТС) за 2009 р. склав 125 млрд куб. м менше, ніж передбачає контракт з "Газпромом". Про це заявив радник голови правління ПАТ "Укртрансгаз" Костянтин Бородін, пише "Комерсант-Україна".

"Частина потужностей і насамперед газопровід "Союз", який призначений для транспортування середньоазіатського газу, сьогодні стоять не повністю завантаженими", - зазначив він.

Обсяг українського транзиту газу знижується вже останні кілька років. Так, якщо у 2011 році було транспортовано 104,2 млрд кубометрів, то у 2012 - вже 84,2 млрд кубометрів газу. Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в січні-серпні 2013 року скоротився на 3% - до 54,4 млрд кубометрів. Згідно з транзитним контрактом від 19 січня 2009 року, "Газпром" повинен прокачувати через територію України 110 млрд кубометрів газу щорічно. Утім, у разі відсутності транзиту російська компанія не несе штрафних або будь-яких інших санкцій.

Джерело в "Укртрансгазі" розповіло, що консервація потужностей передбачає зупинку і відключення компресорних станцій і скорочення персоналу на 3 тис. осіб (всього газотранспортну систему обслуговують близько 25 тис. співробітників). У цьому разі сумарна економія компанії складе не менше 40 млн дол. у рік. В першу чергу можуть бути заморожені потужності газопроводу "Союз" і, можливо, частину потужностей газопроводу "Прогрес".

В майбутньому потужності можуть бути расконсервированы, і поставки газу по ГТС відновляться, вважає співрозмовник в "Укртрансгазі". За його словами, сьогодні споживання газу в Європі падає, і зниження обсягів транзиту пов'язано саме з цим. Головні причини падіння попиту - промисловий криза в Євросоюзі на тлі зростання цін на газ у світі, пов'язаного зі збільшенням попиту на паливо в Японії. "Як тільки з'явиться попит на газ на європейському ринку і його імпорт зросте, ми расконсервируем газопроводи", - говорять в "Укртрансгазі".

Втім, аналітик Sberbank Investment Research Валерій Нестеров вважає, що головною причиною зниження транзиту стало падіння попиту в Європі, а запуск газопроводу Nord Stream, через який вже транспортовано 20 млрд кубометрів газу, що проходив раніше через Україну. "Збільшення попиту на газ у Європі в майбутньому дійсно прогнозується, однак воно буде компенсуватися за рахунок інших напрямків - третьої нитки Nord Stream, South Stream, "Ямал-Європа-2", будівництва LNG-терміналів", - упевнений Нестеров. На його думку, можливий шлях завантаження української ГТС - це створення газотранспортного консорціуму з одночасним отриманням від "Газпрому" гарантії транзиту за принципом "качай або плати".