ua en ru

Transparency заявляє про посилення тиску на антикорупціонерів в Україні

Transparency заявляє про посилення тиску на антикорупціонерів в Україні Фото: Transparency International (transparency.eu)

TI Україна стурбована тиском правоохоронних органів на антикорупціонерів

В Україні активізувався тиск правоохоронних органів на антикорупціонерів. Про це йдеться в повідомленні антикорупційної організації Transparency International Україна.

Зокрема, Transparency вважає судовий процес над головою "Центру протидії корупції" Віталієм Шабуниным публічною розправою над активістом.

"Жодна з "справ Майдану", справа про розстріл Небесної Сотні або справи про перешкоджання роботі журналістів у 2016 році так швидко не розслідувалися. Ми можемо стверджувати, що "справа Шабуніна" є нічим іншим як показовою розправою", - зазначив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

У той же час, організація заявляє про тиск з боку СБУ, яка після розслідування про статок першого заступника голови СБУ Павла Демчини вимагала інформацію про фінансування правозахисної громадської організації "Агентство журналістських розслідувань" у Рівненській області.

"Варто відзначити, що ТІ Україна також зіткнулася з політичним тиском у свою сторону, відразу після того як почала публічно вимагати оприлюднювати судове рішення про конфіскацію 1,5 млрд доларів "коштів Януковича". У бік організації почали звучати звинувачення від причетності до "зриву оборонного замовлення" від голови оборонного комітету, до поширення "дезінформації" з боку генпрокурора. Transparency International Україна вимагає від правоохоронних органів припинити зловживати своїми повноваженнями і переслідувати активістів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд обрав Шабунину запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Антикорупційного активіста підозрюють у нанесенні тілесних ушкоджень журналісту Всеволоду Філімоненку.