ua en ru

Transparency закликає Порошенка прискорити створення антикорупційного суду

Transparency закликає Порошенка прискорити створення антикорупційного суду Фото: Transparency International (ti-ukraine.org)

Президента просять невідкладно подати законопроект у Раду

Організація Transparency International (ТІ) Україна закликає президента України Петра Порошенка прискорити процес створення антикорупційного суду. Про це повідомляє прес-служба організації.

"Transparency закликає Порошенка невідкладно подати на розгляд Верховної Ради України (ВР) проект закону про створення Вищого антикорупційного суду", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, представництво організації впевнена, що немає необхідності для створення додаткової робочої групи для обговорення основних постулатів законопроекту.

Зазначимо, ТІ України переконана, що основою для президентського законопроекту повинні стати напрацювання групи експертів, які були викладені в законопроекті №6011 "Про антикорупційні суди" з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, які були представлені 6 жовтня 2017 року:

  • виключна юрисдикція у справах, які подаються з боку НАБУ і САП;
  • створення незалежного апеляційної палати;
  • кандидати на посади суддів мають обиратися на відкритому конкурсі з участю міжнародних партнерів;
  • антикорупційні судді повинні бути забезпечені винагородою високого розміру і достатнім рівнем безпеки.

Так, оптимальним часом для обговорення та внесення поправок народних депутатів до цього законопроекту є його розгляд у другому читанні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко може подати свій варіант законопроекту про антикорупційний суд, якщо ВР не створить робочу групу з даного питання протягом двох тижнів.