ua en ru

Transparency сподівається, що Порошенко не допустить дискредитації системи е-декларування

Transparency сподівається, що Порошенко не допустить дискредитації системи е-декларування Фото: Петро Порошенко

Transparency закликає державних та місцевих посадовців заповнювати електронні декларації

Тransparency International Україна сподівається, що президент України Петро Порошенко не допустить дискредитації системи е-декларування. Про це йдеться у повідомленні прес-служби організації.

"Розкриття посадовцями інформації про власні статки та публікація такої інформації у відкритому доступі - це прогресивний та впевнений крок на шляху до підзвітності, доброчесності та очищення публічного сектору від нечистих на руку людей. Маємо надію, що президент, який так доклався до запуску, не допустить дискредитації системи чи то через внесення змін до антикорупційного законодавства, чи то через заборону е-декларування через Конституційний суд. Також сподіваємося, що НАЗК повноцінно виконуватиме функції адміністрування системи, не піддаючись політичним впливам", - зазначив виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.


Як зазначається, завдяки згуртованій роботі громадянського суспільства, міжнародних партнерів та української влади, яка вчасно схаменулася, запуск системи все-таки відбувся.

"Але на цьому боротьба тільки починається. Наступними її етапами є створення антикорупційного суду - справді незалежного, професійного, сформованого на відкритому конкурсі з широким доступом не лише представників суддівської професії, а й юристів з належним досвідом роботи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, також має активізуватися робота з повернення коштів екс-президента України Віктора Януковича та осіб санкційного списку в Україну.

"Також має активізуватися робота з повернення коштів Януковича та осіб санкційного списку в Україну. Ми очікуємо як активності ГПУ, так і максимального сприяння створенню та запуску АРО-АМО (Нацагенції управління конфіскатом), обрання керівника якої очікується до кінця вересня", - сказав Юрчишин.

Transparency International закликає державних та місцевих посадовців заповнювати електронні декларації, підтверджуючи свою доброчесність.

Нагадаємо, за словами Порошенка, проблеми зі стартом електронного декларування в Україні мали суто технічний характер і будуть розслідувані за участю міжнародних експертів і громадськості.