ua en ru

Transparency International закликала Порошенко подати правдиву інформацію про доходи

Transparency International закликала Порошенко подати правдиву інформацію про доходи Фото: президент України Петро Порошенко

Transparency International прокоментувала інформацію про офшорах Порошенко

Міжнародна неурядова організація Transparency International закликала президента України Петра Порошенка подати правдиву інформацію про доходи. Про це йдеться в заяві виконавчого директора організації в Україні Олексія Хмари.

"Все українське суспільство зараз чекає невідкладного запуску електронної системи декларування. Тому що саме вона передбачає і повне розкриття про майно та доходи посадових осіб, в тому числі за кордоном, та відповідальність за навмисну брехню в декларації, у тому числі кримінальну. Тому ми, як Transparency International, закликаємо Нацагентство з питань запобігання корупції скоріше запустити систему. Її значення особливо важливо в світлі скандалу навколо офшорних кампаній президента Петра Порошенка. Недекларування ним внеску в статутний капітал офшорної компанії є порушенням антикорупційних стандартів. А створення їм бізнес компаній фактично під час виконання функцій президента є прямим порушенням Конституції. Що з цим робити, нам всім ще слід оцінити. Але вже зараз ми закликаємо президента України подати правдиву інформацію у своїй електронній декларації. Її треба буде подати протягом 60 днів після спеціального рішення НАЗК про формат електронної декларації. За брехню в даних закон передбачає кримінальне покарання теж", - заявив Хмара.

Обман в податковій декларації Порошенка

Фото: Податкова декларація Петра Порошенка


Крім того, Transparency International закликала країни G20 визнати, що відкритість реєстрів власності має бути загальним стандартом, а до тих країн, які не забезпечують принцип відкритості реєстрів, повинні застосовуватися санкції.

Організація зажадала, щоб державні реєстри бенефіціарних власників всіх компаній були публічними, щоб корупціонерам було важче приховати їх незаконне багатство в офшорних компаніях і трасти, де право власності зареєстровано на довірених осіб.

Нагадаємо, 3 квітня ЗМІ показали фільм "Офшори державного рівня", який складається з трьох циклів, один з яких присвячений президентові України Петру Порошенку - "Подвійне життя Президента". У сюжеті, зокрема, йдеться, що він так і не передав свої активи в траст, про що заявляв раніше. У той же час він почав реструктуризувати свої активи Roshen з допомогою створення трьох офшорних компаній.