ua en ru

Transparency International озвучила головні корупційні проблеми українців

Transparency International озвучила головні корупційні проблеми українців Фото: Корупція

За статистикою корупційних звернень продовжує лідирувати сфера освіти

9 грудня під час Міжнародного дня боротьби з корупцією експерти неурядової організації Transparency International Україна спільно з УДППЗ "Укрпошта" озвучили 10 найбільш корупційних проблем українців. Про це повідомляє прес-служба організації.

Опитування проводилося протягом листопада 2015 року, також були проаналізовані звернення викривачів корупції в рамках кампанії "Вони б не мовчали". З приводу кожної проблеми неурядові експерти надіслали "лист щастя" відповідному органу влади в спеціальному антикорупційному конверті, який презентувала "Укрпошта".

За статистикою корупційних звернень продовжує лідирувати сфера освіти. Сам ТОП-10 найбільш болючих проблем виглядає наступним чином:

  1. Корупція в навчальних закладах (викладачі продовжують вимагати хабарі у студентів, у садках і школах – побори на ремонті ті інші "необхідні заходи");
  2. Корупція під час оформлення документів на землю при приватизації та виділення земельних ділянок);
  3. Благодійні внески в лікарнях, стягування плати за безкоштовні послуги;
  4. Корупція при призові в військкоматах (відсутність єдиного електронного реєстру призовників дозволяє продавати "справи");
  5. Зайві платежі при оформленні закордонних паспортів;
  6. Корупція в житлово-комунальній сфері (зокрема, при підключенні автономного опалення);
  7. Корупція в судах;
  8. Корупція в правоохоронних органах (зокрема, нарікання на непрозорість переатестації правоохоронців і прокурорів);
  9. Корупція при перетині кордону в зоні АТО (хабарі за вантажі та позачергової проїзд);
  10. Корупція в податковій, на митниці.

Для того, щоб повідомлень про корупцію ставало все більше, УДППЗ "Укрпошта" підтримала соціальну ініціативу Transparency International Україна і випустила з нагоди Міжнародного антикорупційного дня спеціальний немаркований конверт "Не для хабарів!".

Починаючи з 9 грудня, цей конверт можна буде придбати у всіх поштових відділеннях України.

Нагадаємо, на початку листопада Transparency International Україна відзначала спроби перших осіб держави встановити через генерального прокурора Віктора Шокіна особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, щоб змусити їх працювати у власних інтересах.