ua en ru

У Transparency прокоментували ситуацію навколо Холодницького

У Transparency прокоментували ситуацію навколо Холодницького Фото: Назар Холодницький та Артем Ситник (РБК-Україна)

Transparency також закликало сторони забезпечити юридичну чистоту процесу розслідування та утриматися від політизації

Звинувачення щодо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького дало можливість для Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), САП та Генпрокуратури продемонструвати незалежність, відданість букві закону та здатність розслідувати складні справи без штучного затягування. Про це йдеться у повідомленні міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна.

Transparency також закликала сторони утриматися від політизації.

"Витік конфіденційної інформації, тиск на суддів і підбурювання свідків до неправдивих свідчень є, очевидно, неприпустимими діями для керівника антикорупційного органу. Тому, перед тим як робити деталі розслідування відносно Назара Холодницького надбанням громадськості, вважаємо, що ГПУ та НАБУ зобов’язані були спершу отримати дійсно вагомі докази. Якщо такі докази вини керівника САП справді є, це повинно допомогти Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів (КДКП) провести перевірку його дій без необґрунтованих зволікань", - йдеться у повідомленні Transparency.

Також антикорупційна організація закликала органи, що розслідують дану справу, дотримуватися юридичної чистоти процесу.

"В іншому випадку, розслідування справи нинішнього керівника САП буде сприйнято українським суспільством та міжнародними партнерами як прояв міжвідомчої боротьби, політизації антикорупційних органів та їхньої незрілості. Вже зараз політики, чиї інтереси в різний час стали об’єктом розслідування САП-НАБУ, використовують цю ситуацію для дискредитації всієї антикорупційної реформи… "Справу Холодницького" намагаються видати за доказ марності зусиль з розбудови антикорупційної інфраструктури загалом і створення Антикорупційного суду зокрема", - зазначають у Transparency.

Нагадаємо, 4 квітня 2018 року НАБУ оприлюднило фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій, проведених у робочому кабінеті керівника САП Назара Холодницького. Відповідна інформація розміщена на Youtube-каналі НАБУ.