ua en ru

"Транснєфть": Росія сьогодні відновила прокачування нафти до Білорусі (доповнення)

ВАТ "АК "Транснефть" відновило прокачування нафти до Білорусі, повідомив РБК офіційний представник компанії Ігор Демін. За його словами, в 17:50 мск (16:50 по Києву) почалося прокачування на Полоцьк, в 18:00 (17:00 за Києвом) - на Мозель. Відповідаючи на питання про те, скільки нафти буде поставлено в республіку до кінця січня 2011 р., І.Демін відзначив, що "Транснефть" постарається прокачати близько 300-350 тис. т нафти.
Відзначимо, що, по графіку Міненерго РФ, постачання нафті до Білорусі на січень 2011 р. були заплановані в обсягзі 1,5 млн т. Проте цей графік неможливо виконати в повному обсязі, оскільки постачання в республіку не здійснювалися з початку січня 2011 р.
Нагадаємо, на початку грудня 2010 р. Москва і Мінськ домовилися про безмитні постачання нафті до Білорусі в 2011 р. в разі ратифікації Мінськом угод по Митному союзу і Єдиному економічному простору. У свою чергу Білорусія погодилася стягувати мита на експорт нафтопродуктів і передавати 100% зборів Росії.
Проте з 1 січня 2011 р. російські нафтові компанії припинили постачання нафті до Білорусі у зв'язку з відсутністю договорів на поточний рік. Як повідомили тоді в білоруському концерні "Бєлнєфтєхім", "з російськими постачальниками обговорюються питання ціноутворення". При цьому трейдери стверджували, що транзит нафти до Європи не постраждав.
Прем'єр-міністри Росії і Білорусії Володимир Путін і Михайло Мясниковіч 20 січня 2011 р. провели переговори в Москві, за підсумками яких доручили своїм заступникам і профільним відомствам завершити узгодження питань по постачаннях енергоносіїв до Білорусі в найближчі дні.