ua en ru

Транснаціональні глобальні виклики можна побороти тільки спільно, - генсек ОБСЄ

Транснаціональні глобальні виклики сьогодення можна подолати тільки спільно. Про це заявив генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництва в Європі Ламберто Заньєр на 10-й щорічній зустрічі YES "Україна і світ в епоху змін: фактори успіху" у п'ятницю в Лівадійському палаці в Криму, передає прес-служба YES.

"Транснаціональні глобальні виклики: тероризм, контрабанда, торгівля людьми, - але є й інші проблеми і труднощі: зміна клімату, нестача продуктів та природних ресурсів. Це впливає на безпеку на континенті", - сказав генсек ОБСЄ під час дискусії "Виклики майбутнього: як утримати рівновагу".

За словами Заньєра, в такій ситуації можна поводитися по-різному: "Ми не можемо рухатися нікуди, можемо рухатися вперед, щоб вигравали всі сторони, і ми можемо працювати над найслабшою ланкою, щоб зміцнити весь ланцюжок". Генсек ОБСЄ зазначив, що, крім того, потрібно змінити підходи. "Нам потрібні належні стратегії - ця область зобов'язує нас подумати про такі країни, як Афганістан, поза регіону. Жодна країна, жодна організація не може сама змінити світ на краще - треба будувати стратегії з міжнародним співтовариством, з різними регіонами, ми повинні розуміти речі однаково", - сказав Заньєр.

Він нагадав, що Україна зараз головує в ОБСЄ. "Ми повинні сісти і по-новому визначити безпеку та демократію сьогодні з точки зору цього регіонального співтовариства, подивитися, які труднощі і виклики є. Це складне обговорення. Ми розуміємо, що порядок денний переповнена різними проблемами", - додав генеральний секретар ОБСЄ.