ua en ru

Трампу запропонували розмістити зброю в Південній Кореї або вбити Кім Чен Ина, - NBC

Трампу запропонували розмістити зброю в Південній Кореї або вбити Кім Чен Ина, - NBC Фото: Дональду Трампу запропонували вбити Кім Чен Ина

Перед зустріччю Дональда Трампа з головою Китаю Сі Цзіньпінем Рада нацбезпеки США підготували план щодо КНДР

Рада національної безпеки США запропонувала президенту країни Дональду Трампу кілька варіантів, впливу на політику КНДР, серед яких розміщення ядерної зброї в Південній Кореї і вбивство глави Північної Кореї Кім Чен Ина. Про це повідомили кілька високопоставлених розвідників і військових чиновників, передає NBC.

Обидва сценарії є частиною плану з прискореного перегляду політики КНДР, підготовленого перед зустріччю Трампа з головою Китаю Сі Цзіньпінем.

Як повідомило видання, Білий дім сподівається, що Китай зможе активніше впливати на політику КНДР шляхом дипломатії та розширення санкцій, та якщо це не зупинить нарощування ядерного потенціалу КНДР, США можуть перейти до принципово інших кроків.

Водночас, на думку високопоставленого працівника розвідки, який бере участь в обговоренні, розміщення ядерної зброї в Південній Кореї може обернутися для США значними наслідками.

"Я не думаю, що це хороша ідея. Мені здається, що це тільки розлютить Пхеньян. Я не бачу тут ніякого потенціалу, тому що використання ядерної зброї навіть проти Північної Кореї вкрай малоймовірне", - також вважає колишній верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс.

Інші джерела телеканалу вважають, що США не обов'язково розгортати ядерну зброю в Південній Кореї, оскільки Вашингтон може проводити навчання з використанням стратегічних бомбардувальників на півострові або на території Гуаму.

Рада безпеки також запропонувала Трампу вбити лідера КНДР Кім Чен Ина та представників його найближчого оточення, у яких є доступ до ядерної зброї, проте більшість опитаних телеканалом експертів висловилися проти такого кроку.

Крім того, обговорюється ідея відправки в Північну Корею спецназу із США і Південної Кореї для виконання різних бойових завдань, у тому числі, підриву мостів, щоб зупинити пересування мобільних комплексів.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп і лідер Китаю Сі Цзіньпін домовилися про розширення співпраці з питання запобігання ядерній програмі КНДР.