ua en ru

Тотальна корупція стала "візитною карткою" України, - Медведчук

Тотальна корупція стала "візитною карткою" України. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Звіти про затримання хабарників і корупціонерів виявляються всього лише інформаційним шумом, що приховує реальний стан справ: чиновників, спійманих на хабарі, як правило, відпускають під заставу, справи або закривають, або спускають на гальмах. Увагу громадськості майстерно перемикають з результатів антикорупційної діяльності на сам процес - одним словом, євроінтегратори займаються не боротьбою з корупцією, а її імітацією", - заявив він.

За його словами, гучні корупційні скандали в країні мають широкий резонанс і медіаефект, при цьому "тотальна корупція стала візитною карткою України".

"Причина проста: до тих пір, поки нульова толерантність до корупції не стане основою державної політики, в країні нічого не зміниться. До речі, сьогодні саме громадянське суспільство демонструє нетерпимість до будь-яких проявів корупції і стає ініціатором і рушійною силою реформ, спрямованих на її викорінення. Однак без прийняття дієвого антикорупційного законодавства всі спроби змінити існуючу систему приречені на провал. Нездатність нинішньої влади розробити потрібні закони і прийняти їх в парламенті пояснюється дуже просто: чиновники і політики намагаються зберегти статус-кво. Тому в Україні досі немає ні належного правового базису, ні відповідного інструментарію для боротьби з корупцією. А всі ініціативи представників громадськості рубаються на корені", - зазначив політик.

Медведчук підкреслив, що кілька років тому експерти та юристи Громадського руху "Український вибір" розробили Концепцію правових засад протидії корупції в Україні та проект закону "Про боротьбу з корупцією".

"Ми запропонували дієві механізми боротьби з корупцією на всіх рівнях. Ми запропонували кардинально нове для України поняття "презумпція винності чиновника" - принцип, згідно з яким чиновник або політик, підозрюваний у скоєнні корупційного правопорушення, вважається винним, поки не доведе свою невинність", - зазначив він.

Політик вважає, що в боротьбі з корупцією зацікавлені тільки громадськість і пересічні громадяни.

"А тому новий закон про протидію корупції має приймати народ на всеукраїнському референдумі. Тільки тоді, коли боротьба з корупціонерами, хабарниками і казнокрадами стане всенародною справою, коли чиновники і політики будуть жити і працювати під пильним контролем громадськості, Україна зможе перемогти корупцію в усіх її проявах і на всіх рівнях", - резюмував він.