ua en ru

Total погодила продаж 20% нафтового проекту в Нігерії китайській Sinopec за 2,5 млрд дол

Французький нафтогазовий концерн Total підписав з китайською China Petrochemical Corporation (Sinopec) угоду про продаж їй 20-процентної частки в проекті освоєння ділянки OML 138 на шельфі Нігерії. Сума угоди становить приблизно 2,5 млрд дол. Угода ще повинна бути схвалена владою Нігерії, повідомляється в прес-реліз Total.

Блок OML 138 включає родовище Усань (Usan), видобуток нафти на якому був розпочатий в лютому 2012 р. На цей актив припадає близько 10% видобутку групи Total в Нігерії.

Концесія по розробці блоку належить державній нафтовій корпорації Нігерії (NNPC). Партнерами Total у проекті є Chevron (30%), ExxonMobil (30%) і Nexen Petroleum Nigeria (20%).

Продаж частки в нігерійському проекті є частиною програми Total з розпродажу нестратегічних активів на суму 15-20 млрд дол. у 2012-2014 рр. В рамках програми Total також шукає покупця на газовий бізнес у Франції - мережу з транспортування та зберігання природного газу TIGF.

Китайська Sinopec є найбільшою нафтопереробною компанією Азії і стрімко перетворюється в глобального гравця. Так, на початку 2012 р. Sinopec придбала в американської Devon Energy частки в декількох проектах на території США за 2,5 млрд дол., а в липні 2012 р. домовилася про покупку 49% в нафтогазових активах канадської Talisman Energy в британському секторі Північного моря.

Читайте також: Французька Total купила 75% у двох родовищах в Казахстані