ua en ru

У торгівлі між Україною та Білоруссю зростатиме роль гривні, - Мінрегіон

У торгівлі між Україною та Білоруссю зростатиме роль гривні, - Мінрегіон Фото: Геннадій Зубко

Також Україна та Білорусь досягли домовленості розглянути питання відновлення поставок електроенергії між двома країнами

У торгівлі між Україною та Білоруссю зростатиме роль гривні на прохання білоруської сторони. Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Зазначається, що відповідна домовленість була зафіксована у протоколі за підсумками 23-го засідання Міжурядової змішаної україно-білоруської групи з питань торгово-економічного співробітництва. Українську делегацію на засідання представляв співголова комісії, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

"За результатами переговорів ми звернулися до НБУ з низкою пропозицій, які допоможуть спростити та пожвавити торгівлю між нашими двома країнами, та вже прийшли до позитивного рішення. Україна та Білорусь використовуватимуть для двосторонніх розрахунків не іноземну валюту, зокрема, долар, а гривню", - підкреслив Зубко.

Також Україна та Білорусь досягли домовленості розглянути питання відновлення поставок електроенергії між двома країнами. А також - здійснення транзиту української електроенергії через Білорусь. Відповідні консультації будуть проведені вже найближчим часом.

"Білорусь є нашим стратегічним торговим партнером з великим спільним кордоном. Тому всі домовленості, яких ми досягнемо сьогодні, будуть потім десятиріччями давати позитивний ефект", - додав Зубко.

Нагадаємо, Україна і Білорусь мають намір локалізувати підприємства білоруського машинобудування на українській території, а також створити нові спільні підприємства.