ua en ru

Торги на ринку акцій РФ почалися на негативній території

Торги на російському ринку акцій почалися сьогодні зниженням провідних фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ просів на 0,44% - до 1503,82 пункту. Індекс РТС опустився до відмітки 1616,66 пункту, що на 0,33% нижче за рівень закриття попереднього торгового дня.

Зовнішній фон на відкритті сьогоднішніх торгів складається помірно негативний, вважає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Торги на фондових біржах США напередодні, після триденних великодніх вихідних, завершилися зниженням основних індексів, які втратили близько 1%. Продажі були забезпечені головним чином п'ятничними слабкими даними з ринку праці, однак новини про зростання інфляції в Китаї також послужили несприятливим для ринків фактором. Крім того, глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке в ході свого виступу, яке відбулося після закриття основних торгів, утримався від коментарів щодо грошово-кредитної політики і торкнувся питання стабільності фінансової системи в цілому, таким чином не давши ринкам приводів для надій або розчарувань, повідомляє експерт.

З ринку нафти надходять негативні сигнали. Ф'ючерси на нафту марки WTI з поставкою в травні на торгах напередодні знизилися на 85 центів - до 102,46 дол./бар. Тиск на котирування чинили побоювання уповільнення темпів зростання світової економіки, а також очікування початку переговорів ряду країн з Іраном щодо його ядерної програми. Сьогодні з ранку ф'ючерси на нафту марки WTI з поставкою в травні втрачають 0,2%, торгуючись на рівні 102,25 дол./бар., у той час як ф'ючерси на нафту марки Brent падають на 0,36%, перебуваючи на рівні 122 , 23 дол./бар.

На думку аналітика ГК "Алор" Наталії Лесиної, поліпшення зовнішнього фону в своєму розпорядженні до відкриття російського ринку в невеликому плюсі, але продовжити зростання протягом сесії швидше за все не вдасться. Сьогодні надходять змішані сигнали з Азіатського регіону, в першу чергу через даних по сальдо торгового балансу Китаю. "Сальдо несподівано виявилося профіцитним, але такий результат пов'язаний не тільки з більш стрімкими темпами зростання експорту, а й з відносно незначним зростанням імпорту. Статдані по Китаю завдали удар по сировинному ринку, оскільки Китай - один з найбільших імпортерів сировини", - коментує експерт. Крім того, сьогодні Банк Японії оголосив своє рішення щодо грошово-кредитної політики, яка залишилася незмінною і, відповідно, нейтрально відбилася на ринках.

Торги на російському ринку акцій завершиться 9 квітня 2012 р. зростання провідних індексів: індекс ММВБ додав 0,89% і склав 1510,49 пункту, індекс РТС виріс на 0,52% - до 1621,6 пункту. Обсяг торгів на об'єднаній фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 480 млрд руб. Фондові торги в Європі 9 квітня 2012 р. не проводилися у зв'язку з пасхальними святами.

Торги в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні проходять сьогодні переважно в "червоній" зоні. Зведений індикатор регіону MSCI Asia Apex 50 за станом на 9:00 за київським часом знижується на 0,93%. Японський індекс Nikkei 225 втрачає 0,29%, індекс Гонконгу Hang Seng - 1,22%, південнокорейський Kospi - 0,20%.

Фондові торги в США 9 квітня завершилися зниженням провідних індексів в середньому більш ніж на 1%.