ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися значним зниженням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 5 серпня завершилися значним зниженням основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 1,53% - до позначки 1357,89 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 1,72% - до 1191,37 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 2,1 трлн рублів (близько 58,5 млрд дол.).

Торги на російському ринку акцій 5 серпня завершилися значним зниженням основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 1,53% - до позначки 1357,89 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 1,72% - до 1191,37 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 2,1 трлн рублів (близько 58,5 млрд дол.).

"Блакитні фішки" в значних обсягах в "зеленій" зоні не торгувалися, зате в "червоній" зоні опинилися папери "Лукойлу" (-1,41%), "Сбєрбанку" (-1,58%), "Норнікеля" (-2,05%), "Газпрому" (-2,26%) і т.д.

Починалися торги на російському ринку акцій 5 серпня 2014 р. зростанням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ виріс на 0,03% - до 1379,41 пункту. Індекс РТС збільшився до позначки 1213,51 пункту, що на 0,11% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Російські індекси під тиском геополітичних факторів знижуються, відзначає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова. 5 серпня у фінальній частині торгів європейські біржові індекси нейтральні. Євро знову опустився нижче $1,34 в передчутті можливого розширення стимулювання від ЄЦБ. Засідання регулятора заплановано на 7 серпня, а настрої у гравців починають формуватися вже зараз. Російський індекс ММВБ, що знаходиться під тиском геополітичних факторів, знизився. Новинний фон не тільки не розташовує до покупок на російському ринку, але і, навпаки, говорить про те, що деескалації політичної напруженості між Росією і Заходом найближчим часом не передбачається.

Подальше зниження американського ринку сьогодні, ймовірно, стане приводом для продовження негативної динаміки російського ринку вранці 6 серпня, прогнозує заступник начальника управління аналізу ринку акцій ІК "Велес Капітал" Василь Танурков. Він зазначає, що російський ринок сьогодні знижувався на тлі падаючих американських ф'ючерсів і європейських індексів. Інвестори побоюються закручування гайок з боку ФРС. Додатковим негативом для глобальних ринків стало зниження індексів PMI у сфері послуг Китаю і ЄС, а також гірші, ніж очікувалося, показники роздрібних продажів в Єврозоні. Для російського ринку додатковим негативом стали новини про можливе замороження пенсійних накопичень в 2015р. Не можна скидати з рахунків і ймовірність надходження нових негативних новин з України.

Старший віце-президент ФГ БКС Євген Селянський, відзначаючи, що російський ринок останнім часом не демонструє яких-небудь помітних змін, допускає, що найближчим часом можна очікувати відновлення. "До кінця поточного тижня індекс ММВБ, на наш погляд, може продемонструвати зростання в район 1420 пунктів. Короткострокове вплив введених санкцій на російські банки та економіку в цілому, на наш погляд, буде незначним. Крім того, ми вважаємо високою ймовірність зняття санкцій вже через три місяці", - пояснив фахівець.