ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися значним зростанням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 2 червня завершилися значним зростанням основних індексів при порівняно скромних обсягах угод.

Торги на російському ринку акцій 2 червня завершилися значним зростанням основних індексів при порівняно скромних обсягах угод. Індекс ММВБ додав 2,27% - до позначки 1464,47 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "поважчав" на 2,07% - до 1322,52 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав 386,7 млрд руб. (11,17 млрд дол.).

Серед найбільш торгуються в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції практично всіх "блакитних фішок" - так, папери ВТБ подорожчали на 3,34%, "Лукойлу" - на 3,57%, "Норнікеля" - на 2,12%, "Газпрому" - на 1,70%, "Сбербанку" - на 1,67%. У "червоній" зоні масових розпродажів "фішок" не спостерігалося.

Торги на російському ринку акцій 2 червня 2014 р. почалися зростанням провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,87% - до 1444,48 пункту. Індекс РТС виріс до позначки в 1303,12 пункту, що на 0,57% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Начальник відділу довірчого управління "Абсолют банку" Іван Фоменко відзначає, що літо для російського ринку акцій почалося з зростання біржових індикаторів. Підтримку надає стабільна геополітична обстановка (за вихідні не відбулося жодних змін у цьому напрямку) і новини з Китаю. З внутрішніх новин він зазначив зрушення в переговорах між Росією і Україною за українськими боргами за газ. Більшість паперів торгувалося з підвищенням у межах 2-5%.

Дані з промвиробництва в Китаї і часткове погашення українського боргу поставили позитивний настрій на російському ринку, згоден з Фоменко старший аналітик ІК "Велес Капітал" Айрат Халіков. Він, зокрема, вказує, що традиційно акції видобувних компаній дуже чутливо реагують дані з промвиробництва і PMI у сфері промисловості в Китаї, оскільки країна споживає половину металургійного сировини у світі. "Цілком можливо, що ми побачимо тривале зростання котирувань російських чорних і кольорових металургів", - вважає експерт.

Директор з аналізу фінансових ринків та макроекономіки КК "Альфа-Капітал" Володимир Брагін вважає, що навряд чи сценарій української деескалації може означати, що щось фундаментально змінилося: економіка РФ як і раніше слабка, сировинні ринки залягли в боковик, а інтерес іноземних інвесторів до ринків якщо і з'являється, то носить спекулятивний характер. Відскік на російському ринку, - якраз із цього ряду. На російському ринку зберігається невизначеність, будь-яка подія може стати початком корекції, тому Брагін радить віддавати перевагу більш надійним інструментів.