ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися "відкатом" провідних індексів після зростання напередодні

Торги на російському ринку акцій 25 червня завершилися серйозним "відкатом" основних індексів після зростання напередодні.

Торги на російському ринку акцій 25 червня завершилися серйозним "відкатом" основних індексів після зростання напередодні. Індекс ММВБ знизився на 2,43% - до позначки 1481,95 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 2,68% - до 1383,02 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 490 млрд руб. (14,29 млрд дол.).

Серед найбільш торгуються в "зеленій" зоні до кінця дня з "блакитних фішок" виявилися акції "Уралкалія" (+2,97%). В "червону зону пішли папери "Норнікеля" (-1,87%), "Новатек" (-2,33%), "Ощадбанку" (-2,43%), "Газпрому" (-2,60%).

Торги на російському ринку акцій 25 червня 2014 р. і почалися зниженням провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ знизився на 0,41% - до 1512,66 пункту. Індекс РТС впав до позначки в 1406,66 пункту, що на 1,01% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Експерт ФГ БКС Іван Копєйкін зазначає, що Президент РФ не позбудеться права ввести війська в Україну, незважаючи на те, що Рада Федерації відкликав свій дозвіл, а бої на південному сході України тривають, навіть незважаючи на домовленості про перемир'я між сторонами. Все це збільшує ймовірність введення нових санкцій для Росії, які будуть обговорюватися на порядку денному зустрічі лідерів ЄС 26-27 червня. Якщо рішення про санкції все-таки буде прийнято, то це може чинити істотний тиск на котирування російської валюти та фондового ринку.

Поки російські індекси будуть знижуватися услід за американськими і європейськими індексами акцій, вважає старший аналітик ІК "Велес Капітал" Айрат Халіков. У поточній ситуації найбільш імовірною причиною занепокоєння за економічне зростання є загострення ситуації на Близькому Сході, яке загрожує тривалим зростанням цін на нафту. Численні умисні вибухи на залізницях сходу України демонструють, що "загострення протистояння" лише посилюється. Експерт очікує значного зростання волатильності на російському ринку акцій, на тлі зростання повідомлень про те, що США і ЄС підготували санкції, які будуть спрямовані на галузі економіки, замість точкових санкцій, які раніше застосовувалися лише до окремих держслужбовцям, підприємцям і компаніям.

Шквал негативної статистики з-за океану продавив котирування цінних паперів на європейських і російських майданчиках вниз і зміцнив позиції європейської валюти. Скорочення темпів зростання ВВП США стало найсильнішим за останні п'ять років. Прискорення падіння російських індексів надають негативні очікування санкцій по відношенню до Росії з боку США і зниження котирувань нафти Brent до 113,5 дол. за барель, вказує аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова.