ua en ru

Торги на російському ринку акцій відкрилися зростанням фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 13 серпня 2014 р. почалися зростанням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ піднявся на 0,91% - до 1386,74 пункту. Індекс РТС збільшився до позначки 1204,17 пункту, що на 0,45% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 13 серпня 2014 р. почалися зростанням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ піднявся на 0,91% - до 1386,74 пункту. Індекс РТС збільшився до позначки 1204,17 пункту, що на 0,45% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 12 серпня завершилися різноспрямованим рухом основних індексів. Індекс ММВБ підріс на 0,13% - до позначки 1374,19 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 0,41% - до 1198,72 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав майже 2 трлн руб.

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися, зокрема, акції "Лукойлу" (+0,34%). У "червоній" зоні завершили сесію помітно подорожчали напередодні папери "Сбєрбанку" (-1,16%) і ВТБ (-1,77%).

Як вважає головний аналітик управління досліджень і аналітики ВАТ "Промсвязьбанк" Олег Шагов, загальний фон для російського ринку на початку дня сьогодні складається змішаним. Ф'ючерси на індекси США змінюються мало. Азіатські ринки здебільшого не показують єдиної динаміки. Ціни на нафту Brent знизилися і коливаються в районі позначки 102,7 дол. за барель. Старт російської торгової сесії аналітик очікує сьогодні побачити в нейтральному ключі, припускаючи, що в умовах змішаного зовнішнього фону індекс ММВБ сьогодні може продовжити коливання поблизу поточних рівнів.

Разом з тим, на поведінку фондового ринку РФ продовжить чинити вплив розвиток ситуації на світових фінансових і сировинних ринках, корпоративні новини, а також нові дані макроекономічної статистики. З числа останніх увагу сьогодні привернуть дані по інфляції в Німеччині та Франції, рівню безробіття у Великобританії, держборгу Італії, промисловому виробництву в єврозоні, роздрібним продажам, товарнм запасам, а також запасам нафти і нафтопродуктів в США. Банк Англії опублікує щомісячний звіт. Планують відзвітувати E.ON, macy's, Deere і ряд інших компаній. MSCI в ніч на четвер 14 серпня проведе квартальну ребалансировку своїх індексів.

Як вважає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова, в середу, 13 серпня, причин для зростання індексів як і раніше не спостерігається. Нафта Brent впала до 13-місячних мінімумів після того, як Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) знизило прогноз світового попиту на нафту в 2014 р. до 92,7 млн бар. на добу при застереженні, що нафтовий ринок, незважаючи на збройні конфлікти в Лівії, Іраку і Україні, в достатній мірі забезпечений пропозицією. Ф'ючерси на нафту марки Brent зараз торгуються поблизу 103,5 дол. за барель. Низька вартість нафти Brent є додатковим негативним чинником і для російського фондового ринку, який, крім усього іншого, все ще відчуває на собі наслідки ескалації геополітичної напруженості, вважає Соснова.

Аналітик ІГ "Норд-Капітал" Віталій Манжос оцінює зовнішній фон перед відкриттям торгів в Росії як помірно негативний. Він чекає відкриття ринку з незначною зміною, поблизу позначки 1375 п. за індексом ММВБ. Найближчими підтримкою виступлять рівні 1370, 1350 п. В якості значущих опорів залишаться позначки 1390, 1400 п.

Ймовірно, поле нейтрального старту торгів локальний ринок продовжить вчорашню консолідацію в очікуванні значущих зовнішніх сигналів і геополітичних новин. Значущим фактором ризику виступає близькість ф'ючерсів на нафту сорту Brent до психологічно значимої позначки в 100 дол.

У другій половині дня учасники локальних торгів будуть орієнтуватися на характер важливою іноземній статистики, прогнозує Манжос. О 12:00 за київським часом будуть опубліковані червневі дані про зміну обсягів промислового виробництва єврозони. В 15:30 за київським часом вийдуть липневі дані про зміну обсягів роздрібних продажів у США.