ua en ru

Торги на російському ринку акцій 26 липня 2012 р. закрилися зростанням основних індексів

Торги на російському ринку акцій 26 липня 2012 р. завершилися зростанням основних індексів. Індекс ММВБ за підсумками торгової сесії виріс на 1,2% - до 1384,06 пункту, індекс РТС - на 2,4% - до 1349,94 пункту. Обсяг торгів склав близько 383,84 млрд руб.

Лідерами зростання до кінця торгів стали папери "Магніту" (плюс 3,95%), "Акрона" (плюс 3,73%) і "Татнєфті" (плюс 3,59%). У лідерах падіння опинилися акції "Іркутськенерго" (мінус 4,35%), ОГК-5 (мінус 1,37%) і ТМК (мінус 1,1%).

Нагадаємо, початок торгів на російському ринку акцій супроводжувався зростанням провідних фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ виріс на 0,44% - до 1373,62 пункту. Індекс РТС піднявся до відмітки 1327,82 пункту, що на 0,72% вище за рівень закриття попереднього торгового дня.

Вітчизняний ринок сьогодні зростав слідом за ростом позитивних настроїв на глобальних ринках, відзначає аналітик УК "Альфа-Капітал" Дмитро Чернядьєв. Основним джерелом позитиву стали коментарі глави Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драги з приводу того, що в рамках своїх повноважень ЄЦБ зробить все можливе для збереження євро. При цьому М.Драгі впевнений, що цих заходів буде більш ніж достатньо для поліпшення ситуації. "Ідея чергового раунду стимулювання фінансового сектора та економіки в цілому від найбільших центробанків витає в повітрі вже давно, тому учасники ринку вкрай позитивно відреагували на такі впевнені заяви", - вказує експерт.

У свою чергу, аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова зауважує, що слова Драгі були сприйняті гравцями як сигнал до готовності провести викуп облігацій низки проблемних країн, що зараз, у міру злету вартості запозичень для Італії та Іспанії, було б дуже актуальним. Мова глави ЄЦБ призвела до різкого падіння доходностей іспанських облігацій на вторинному ринку, яка за 10-річним паперів опустилася нижче 7%. Італія сьогодні провела розміщення дворічних облігацій, в ході якого залучила всю заплановану суму 2,5 млрд євро, а прибутковість у порівнянні з минулим аукціоном піднялася з 4,71% до 4,86% - максимальний за останні вісім місяців рівень.

Крім того, позитивні настрої підтримали дані щодо кількості первинних звернень за допомогою з безробіття в США, які виявилися близькі до 4-річного мінімуму, а також зростання замовлень товарів тривалого користування, що перевищив очікування аналітиків.

На думку Чернядьєва, якщо найбільші регулятори (Федеральна резервна система США, ЄЦБ, Банк Англії, Народний банк Китаю, Банк Японії) почнуть вводити нові стимулюючі заходи в найближчим часом, можливо ралі на всіх ринках ризикових активів. Однак очікування стимулюючих заходів на даний момент залишаються єдиним фактором, що говорить на користь зростання ринків. А тому треба бути готовим до високої волатильності, якщо центробанки не будуть поспішати з оголошенням і запуском нових програм стимулювання економіки, підсумовує експерт з "Альфа-Капіталу".