ua en ru

Томос про надання автокефалії УПЦ: що це означає для України

Томос про надання автокефалії УПЦ: що це означає для України Фото: Патріарх Філарет (РБК-Україна)

До цього часу в Україні діяла лише одна канонічна Українська православна церква Московського патріархату

Процедура надання Томосу про автокефалію УПЦ триває. Україна вже отримала позитивне рішення про створення єдиної помісної православної церкви. Крім того, Константинополь зняв анафему з патріарха Філарета, предстоятеля УПЦ КП. Як українська православна церква йшла до незалежності, що таке Томос і що для України означає отримання цього документа - в матеріалі РБК-Україна.

Сьогодні, 11 жовтня, за підсумками засідання Синоду було оголошено про те, що Константинополь подовжує процедуру надання автокефалії української церкви. Згідно з рішенням, Вселенський патріархат приступає до процедури надання Томосу Україні.

Томос про надання автокефалії УПЦ: що це означає для України

Фото: рішення Синоду (facebook.com/xomenko)

Що значить Томос для України

Найважливішим церковним документом є Томос. Він видається за наказом Вселенського патріарха і надає церкві автономію або автокефалію. У випадку з українською православною церквою отримання Томосу означає повну незалежність УПЦ від інших церков і її самостійність.

Залишаючись частиною Вселенської православної церкви, автокефальна церква має повне самоврядування. УПЦ отримує право обрання предстоятеля, може видавати статути, канонізувати святих, складати чинопоследования, співи.

Автокефалія УПЦ: як розвивалися події

До цього часу в Україні діяла лише одна канонічна Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП). УПЦ Київського патріархату і Українська автокефальна православна церква не були визнані.

Навесні 2018 року президент України Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу УПЦ і досяг угоди з даного питання.

Пізніше створення єдиної православної церкви в Україні підтримала Верховна Рада. 268 народних депутатів проголосували за постанову про підтримку звернення президента до Константинопольського патріарха.

Реакція Московського патріархату на отримання УПЦ Томосу

Церква Московського патріархату виступила з критикою дій української влади і розцінила прохання про надання Томосу до Вселенського патріарха, як втручання держави у справи церкви.

В УПЦ МП заявили, що виключають визнання автокефалії України. Дії Константинополя назвали незаконними і не канонічними. Також у церкві Московського патріархату погрожують протестами у разі, якщо після надання Томосу УПЦ МП зобов'яжуть змінити назву.

У той же час, на зборах ієрархів Вселенського патріархату в Стамбулі постановили, що для отримання Україною Томосу не обов'язково згода інших церков.

За встановленими правилами, рішення про Томосі обговорюється колегіально усіма членами Синоду, однак позиція Вселенського патріарха залишається ключовою. Константинопольський патріарх володіє винятковим правом надавати автокефалію православним церквам, починаючи з Росії ще в 16-му столітті.

Українська питання про Томосі на Синоді Вселенського патріархату

Синод щодо питання автокефалії для УПЦ розпочався в Стамбулі 9 жовтня. Попередньо були призначені экзархи – спеціальні посли Вселенського патріарха.

Архиєпископ Данило і єпископ Іларіон відвідали Україну, зустрілися з представниками церковної і державної влади. На Синоді экзархи надали звіт. Архиєпископ Данило заявив, що Україна вже давно була готова розглядати питання про об'єднання церкви.

Томос для України вступає в юридичну силу з моменту його оголошення і може бути скасовано лише за рішенням Синоду Вселенського патріархату. Об'єднання церкви буде зафіксовано на Соборі, який проведе в Україні відразу після отримання Томосу.

Предстоятель УПЦ КП Філарет розповів, що за результатами голосування Об'єднавчого Собору помісна автокефальна православна церква отримає нового голову. Серед учасників Собору - 41 архієрей Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і 10 архієреїв Московського патріархату.