ua en ru

Тільки 8% українських бізнесменів вважають, що економічна ситуація в 2010 р. покращилася, - дослідження

Тільки 8% українських підприємців вважають, що в 2010 р. покращилася економічна ситуація. При цьому, 63% відзначають погіршення фінансово-економічної ситуації в країні. Такі результати опитування «Business Conditions Survey: Russia and Ukraine», проведеного компанією Appleton Mayer з 5 по 19 липня ц.р. При цьому, в Росії поліпшення економічної ситуації відзначили 26% респондентів.
Серед основних проблем, з якими компанії зіткнулися протягом останніх шести місяців 2010 р., більшість респондентів відзначили: обмежений доступ до кредитних/інвестиційних ресурсів, посилення податкового тиску, падіння попиту на цільових ринках, корупцію і зростання цін на базові ресурси.
При проведенні оцінки основних складових ділового клімату найнижчі підсумкові бали отримала Україна. Тут найнижчі бали отримали: захист прав власності та іноземних інвестицій (1,3), діяльність законодавчої і виконавчої влади в сфері поліпшення ділового та інвестиційного клімату (1,5), податкова система (1,9), державна регуляторна політика у сфері господарської діяльності (2,0).
Опитування показало, що 44% компаній, що працюють в Росії, і 53% компаній з України за наслідками 2010 р. очікують зменшення прибутку. Також 87% опитаних в Україні компаній очікують погіршення ситуації до кінця року, а вірять у поліпшення тільки 2%. Представники великого бізнесу теж не сильно вірять в кардинальні зміни: 13% компаній очікують поліпшення ситуації, при цьому 49% вважають, що ситуація погіршиться.