ua en ru

Токіо звинуватив США в "валютних війнах"

Новий прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про необхідність послабити курс єни до 90 проти долара, а також звинуватив інші країни, зокрема США і країни Європи, в діях, які призводять до зміцнення інших національних валют проти долара і євро, передає телеканал "Росія 24".

Таким чином, японський прем'єр-міністр став другим офіційним чиновником з країн G7 після глави Банку Англії Мервіна Кінга, який заявив про те, що центральні банки різних країн можуть бути втягнуті у "валютні війни", які посилять напруженість між країнами, повідомляє Wall Street Journal.

Абе закликав Банк Японії протистояти трендам, які, як він сказав, приходять із США і Європи, і добитися зниження курсу національної валюти до 90 ієн за долар. На початку торгів в Азії в понеділок вартість долара перебувала на рівні 84,38 ієн. На думку Абе, рівень в 90 ієн повинен підтримати прибуток японських експортерів.

"Центральні банки по всьому світу друкують гроші, підтримуючи їх економіки і збільшення експорту. Америка - яскравий приклад", - сказав Абе, посилаючись на політику Федеральної резервної системи США щодо збільшення доларової ліквідності на ринку за рахунок великих обсягів покупок казначейських облігацій і інших активів.

"Якщо так піде і далі, то ієна буде неминуче зміцнюватиметься. Життєво важливо протистояти цьому", - зазначив Абе, який стане прем'єр-міністром Японії вже в середу.

Раніше Кінг казав, що 2013 р. може бути важким роком, так як ряд країн намагається знизити обмінний курс своїх валют і це призводить до проблем.

Коментарі Абе і Кінга говорять про те, що масштаби "валютних війн" розширюються. Деякий час критиці піддавався в основному Китай, так як він активно керував обмінним курсом своєї валюти для стимулювання експорту.

Але в результаті фінансової кризи інші країни, в тому числі Швейцарія, Ізраїль і Південна Корея, також докладають певних зусиль, для того щоб запобігти сильному зміцненню своїх валют.

За даними МВФ, валютні резерви центральних банків збільшилися до 10,5 трлн дол. в 2012 р. з 6,7 трлн дол. в 2007 р. Зростання на 57% менше ніж за п'ять років - явна ознака того, що центральні банки агресивно збільшують позиції в інших валютах в спробі запобігти зміцнення власних валют. Найбільший приріст був у Швейцарії.

Читайте також: Банк Японії залишив без змін облікову ставку і розширив програму скупки активів