ua en ru

МОЗ закінчив суперечку про корупцію висновком експертизи

Київський НДІ судових експертиз дав свій висновок про те, що МОЗ закупив «швидкі» за цінами нижче ринкових. За словами джерела АЖІ в МОЗ, чиновники очікують, що тепер конфлікт зміститься бік якості обладнання.

Протягом останніх двох місяців опозиційні народні депутати заявляли про те, що МОЗ переплачує на кожній машині близько 190 тис. грн. За логікою нардепів , математика повинна виглядати таким чином: близько 250 тис. грн. становить вартість автомобіля плюс близько 200 тис. грн. - обладнання.

Але, за словами директора компанії «Атоспецпром» Євгена Бубнова, в таких розрахунках не враховується переобладнання самого автомобіля. «Процес переобладнання виходить дуже витратним. Матеріали, меблі, додаткове обладнання для шумо- і віброізоляції, опалення та кондиціонування - все це закуповується окремо. Не варто забувати про те, що переобладнання відбувається на підприємстві, тобто потрібно додати ще й зарплати людям», - розповідає Євген Бубнов.

Також він пояснив, що кожен клас має свої особливості: «Вартість машини залежить від її класу і комплектації. Наприклад, якщо брати А клас, то там не потрібен кондиціонер, люк в салоні і ряд позицій, які не потрібні по ДСТУ. Відповідно клас В і С виходять на порядок дорожче».

Голова тимчасової комісії ВР з розслідування зловживань МОЗ Анатолій Дирів не зміг підтвердити раніше поширену ним інформацію про те, що МОЗ переплатив за кожну машину по 190 тис. грн. «Ми відправили запит до МОЗ з питаннями відносно вартості обладнання і коли отримаємо результати, буде ясно видно де і в чому полягає корупція», - сказав депутат. Він вважає , що при покупці машин оптом обов'язкові знижки в розмірі 20% , а отже МОЗ переплатив 1,8 млн грн за купівлю машин.

На що член дирекції НВО «Практика» Юлія Борисова зазначила, що при покупці чого-небудь в принципі не може бути таких знижок. У той же час вона відмовилася назвати вартість покупки автомобілів Peugeot Boxer Furgon 2222, стверджуючи, що це може бути комерційною таємницею.

Нагадаємо, що два тижні тому МОЗ оголосило трьох переможців тендеру із закупівлі 1309 машин швидкої допомоги: «Ілатанмед», НВО «Практика» і «АІС-Столиця». Машини будуть поставлені на базі автобуса ГАЗ 32213 (А2 - клас) і Peugeot Boxer (В- і С-клас). За підсумками закупівель буде придбано 143 машини С-класу, 1063 машин В-класу і 103 машини А2 -класу. Всього в торгах брали участь 8 виробників. Проведення торгів по закупівлі ще 103 машин А2-класу перенесено на 5 грудня 2013 р., через відсутність мінімальної кількості учасників.