ua en ru

ТНК-BP готова розглянути можливість участі в нових конкурсах на вуглеводневі ділянки в Україні

ТНК-BP готова розглянути можливість участі в нових конкурсах на вуглеводневі ділянки в Україні. Про це говориться в коментарі, поширеному прес-службою компанії за підсумками конкурсу на розробку Юзовського родовища в Україні, яке дісталося компанії Shell.

У прес-службі відзначили, що при участі в нових конкурсах ТНК-ВР керуватиметься міркуваннями економічної доцільності, рентабельності кожного конкретного проекту і його відповідності довгостроковій стратегії розвитку компанії. Також в ТНК-ВР заявили, що вітає зусилля українського уряду по організації відкритої і прозорої процедури подачі і розгляду заявок претендентів на розробку Юзовського родовища. "Розвиток конкурентного середовища в Україні повністю відповідає як інтересам ТНК-ВР, так і інтересам держави, і кінцевих споживачів", - повідомила компанія.

В кінці травня 2012 р. переможцем оголошеного Україною конкурсу з розробки і видобутку сланцевого газу на Юзовськом ділянці стала Shell. Заявки подавали три компанії: ExxonMobil, Shell, TNK-BP. Прогнозні ресурси Юзовської площі (Харківська і Донецька області) оцінюються в 4,054 трлн куб. м газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити щонайменше 200 млн дол. інвестицій і 3,8 млрд дол. - на етапі промислової розробки. Очікується, що промисловий видобуток почнеться в 2018-2019 рр.

ТНК-ВР - третя за величиною російська нафтова компанія. Її акціонерами на паритетній основі є ВР і консорціум AAR ("Альфа групп"/"Аксесс Індастріз"/"Ренова"). Крім того, ТНК-ВР належить приблизно 50% акцій російської нафтогазової компанії "Славнєфть". На долю ТНК-ВР припадає близько 16% обсягу видобутку нафти в Росії (включаючи долю ТНК-ВР в компанії "Славнєфть").