ua en ru

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу, - опитування

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу, - опитування Ілюстративне фото (pixabay.com)

Далі у рейтингу Гриценко, Бойко, Рабінович, Ляшко і Вакарчук

Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський і Петро Порошенко лідирують у рейтингу кандидатів в президенти України. Про це свідчать результати дослідження "Моніторинг електоральних настроїв українців: вересень 2018", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 10-18 вересня 2018 року.

Згідно з результатами дослідження, до трійки лідерів електоральних симпатій у президентському рейтингу увійшли Юлія Тимошенко (13,2% голосів), Володимир Зеленський (7,8%) і Петро Порошенко (6,8%). За Анатолія Гриценка готові проголосувати 6,6% опитаних, Юрія Бойка – 5,7%, Вадима Рабіновича – 5,4%, Олега Ляшка – 5,2%, Святослава Вакарчука – 5,0%.

Рейтинг інших кандидатів, згідно з даними "Рейтингу", менше 2,5%. Не визначилися із вибором – 17,0%, не хочуть брати участі у голосуванні – 12,6%.

Підтримка Тимошенко є більш-менш рівномірною в усіх макрорегіонах з акцентом на Центр. Зеленського більше підтримують – у Центрі та на Півдні, Порошенка та Гриценка – на Заході. Бойко та Рабінович традиційно мають найкращі показники у південно-східних регіонах.

Крім того, відповідно до результатів опитування, за останній місяць зросла кількість тих, хто вірить у перемогу Тимошенко та Порошенка на майбутніх президентських виборах. 18% опитаних переконані, що наступним президентом України стане Тимошенко. 14% – впевнені, що ним буде Порошенко. Тих, хто вірить, що Президентом стануть інші політики менше 4%. Майже половина опитаних не змогли відповісти на це питання.

Третина опитаних готова проголосувати за іншого політика, аніж того, якого зараз підтримують, у разі якщо їхній фаворит зніметься на його користь. 20% заявили, що у такому випадку проголосують за іншого кандидата, аніж підтримав їхній основний обранець. Кожен п’ятий заявив, що у такому випадку взагалі б не брав участі у виборах, ще чверть – не визначилися із відповіддю.

Майже половина симпатиків Порошенка, Тимошенко, Бойка та Рабіновича заявили, що могли б проголосувати за того кандидата, на користь якого зніметься їхній основний фаворит. У середовищі виборців Андрія Садового, Ляшка, Гриценка, Вакарчука та Зеленського таких по 40%. У регіональному розрізі помітні певні відмінності у ставленні до зміни своєї думки у разі можливого зняття основного кандидата: виборці Півдня та Сходу частіше за інших декларували своє небажання брати участь у виборах за таких умов, аніж мешканці Заходу та Центру.

У партійному рейтингу лідером є "Батьківщина", яку готові сьогодні підтримати 14% усіх опитаних. 8,2% могли б проголосувати за партію Слуга народу, 6,4% – за партію За життя, 6,2% – Громадянську позицію, 5,9% – за БПП Солідарність, 5,8% – за Опозиційний блок, 4,6% – Радикальну партію, 3,4% – Самопоміч, 2,7% – за ВО Свободу. Рейтинг інших партій – нижче 2%. Тих, хто не визначився із своїми симпатіями, – 17,1%. Не мають наміру брати участь у парламентських виборах – 14,4%.

Підтримка "Батьківщини" є відносно рівномірною у всіх макрорегіонах, при цьому у Центру її популярність найвища. Партії За життя та Опозиційний блок мають найвищі показники у південно-східних регіонах. Громадянська позиція – на Заході та у Центрі, Слуга народу – у Центрі та на Півдні. БПП Солідарність, Самопоміч та Свобода – на Заході.

У опитуванні брало участь населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.