ua en ru

Тимошенко планує підписати з активістами, що блокують Донецьку ОДА, протокол про взаєморозуміння

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко передала блокувальникам Донецької облдержадміністрації протокол про взаємопорозуміння, в якому враховані їхні вимоги . Про це йде мова в повідомленні прес-служби партії.

"Юлія Тимошенко розраховує, що підписання цього документу дозволить знайти компроміс та звільнити державну будівлю", - йдеться у повідомленні.

Підписантами документу є партія "Батьківщина" та групи людей, які заблокували приміщення Донецької ОДА.

У протоколі про взаємопорозуміння, зокрема, йдеться про те, що "Україна знаходиться у досить важкій економічній та соціальній ситуації, а протестні настрої в регіонах ставлять під загрозу територіальну цілісність держави".

У документі наголошується на особливо критичних положеннях справ, які склалися на півдні та сході країни, у першу чергу на Донбасі, який є промисловим серцем України.

Цитуючи документ у Донецьку, Тимошенко зазначила, що громадяни України, які мешкають у цих регіонах, та весь український народ, вимагають налагодити конструктивний діалог між владою та народом виконанням взятих на себе державою соціальних та правових гарантій, децентралізація влади, забезпечення фінансової самостійності регіонів, консолідації країни перед обличчям внутрішніх та зовнішніх загроз.

У документі, який зачитала кандидат у Президенти України, зокрема, йдеться про те, що заради встановлення громадянського миру та спокою,забезпечення єдності України та територіальної цілісності, побудови незалежної, справедливої, соціальноорієнтованої правової держави, організації широкого загальнонаціонального діалогу, метою якого є вирішення регіональних проблем та зняття протиріч між регіонами та центром, сторони домовилися про наступне:

1. ВО "Батьківщина" через свою фракцію у Верховній Раді зобов'язується внести та проголосувати закон про підвищення статуту російської мови як регіональної, але при цьому єдиною державною мовою залишається українська.

2. ВО "Батьківщина" бере на себе зобов'язання ініціювати процес внесення змін до Конституції, або провести децентралізацію влади, у тому числі шляхом забезпечення місцевих громад фінансовою самостійністю.

За словами Юлії Тимошенко, ВО "Батьківщина" зобов'язується в рамках конституційного процесу ліквідувати обласні та районні адміністрації, а їхні повноваження передати обраним головам та виконавчим комітетам обласних та районних рад.

У документі, який зачитала лідер "Батьківщини", також зазначається що фракція у ВР зобов'язується внести та проголосувати закон про амністію усіх мирних протестувальників, за винятком осіб, які здійснили тяжкі злочині.

Протестувальники, зі свого боку, як зазначила Юлія Тимошенко, мають звільнити будівлю Донецької ОДА, забезпечити безперешкодний доступ держслужбовців на свої робочі місця, а також працівників комунальних служб для наведення порядку у будівлі та на прилеглій території.

Юлія Тимошенко наголосила, що згідно протоколу протестувальники мають миттєво та добровільно скласти усю незареєстровану та незаконну зброю.

Також у цьому документі йдеться про зобов'язання відмовитися в подальшому від незаконного застосування сили та вирішити соціально політичні питання мирним шляхом загальнонаціонального діалогу.

У документі також наголошується, що громадяни України на півдні, сході, заході, півночі та центрі, без огляду на національність, мову спілкування та релігійну приналежність, хочуть одного і того ж: впевненості в майбутньому, достойного життя, роботи, високої зарплати, захисту своїх прав, миру та спокою.

"Нам потрібно знайти взаємопорозуміння між центральною владою та громадянами, які мешкають як на сході так і на заході. Я дуже хотіла щоб це взаємопорозуміння, особливо після женевських домовленостей, було досягнуто мирним шляхом. Я не хочу щоб будь-які жертви з обох сторін, понесли громадяни України, тому працюватиму над досягненням результату", - наголосила Тимошенко.

Вона також підкреслила, що хоче такий самий "такий самий діалог почати з тими організаціями, які блокують будівлі на сході України".

"Українці мають знайти спільну мову, а російські військові, у тому числі і російські спецслужби, після женевських угод, мають залишити Україну та повернутися на свою територію", - резюмувала політик.