ua en ru

Тимошенко обговорила з Президентом ПАРЄ ситуацію навколо звільнення Савченко

Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко повідомила про систематичне порушення Росією умов Мінського протоколу. Про це політик заявила під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер, яка відбувался в понеділок у Страсбургу.

У зв'язку з цим, з огляду на запланований на січень перегляд вжитих щодо Росії санкцій, зокрема позбавлення голосу делегації Російської Федерації у ПАРЄ, сторони обговорили можливість позбавлення Росії членства у Раді Європі у разі подальшої ескалації конфлікту російською стороною.

Брассер наголосила, що ПАРЄ уважно слідкує за розвитком ситуації та підкреслила, що Росії потрібно "будувати справжній мир, а не створювати його ілюзію".

Сторони також обговорили ситуацію з українською льотчицею Надією Савченко. Тимошенко передала Президенту ПАРЄ детальні матеріали по цій справі і звернулася з проханням вжити усіх можливих заходів для звільнення Савченко.

Зі свого боку Брассер зауважила, що ПАРЄ планує застосувати всі важелі й інструменти для вирішення цієї справи. Зокрема, за її словами, розглядається можливість спостереження за розглядом справи Савченко 13 жовтня.

Крім того, Президент ПАРЄ наголосила, що рішення партії "Батьківщина" зробити Савченко першим номером у виборчому списку на парламентських виборах 26 жовтня дуже важливе для її підтримки.

Нагадаємо, що сьогодні голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та заступник голови партії, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря з робочою поїздкою відвідують Страсбург. Метою поїздки є об'єднання зусиль з європейськими політиками для звільнення української льотчиці Надії Савченко.