ua en ru

Тихановська звернулася до ЄС: Лукашенко перетворює Білорусь на "європейську КНДР"

Тихановська звернулася до ЄС: Лукашенко перетворює Білорусь на "європейську КНДР" Фото: Тихановська звернулася до ЄС (tsikhanouskaya.org)

Білоруський опозиційний лідер Світлана Тихановська виступила перед Комітетом у закордонних справах Європарламенту (AFET). Вона закликала запровадити 4-й пакет санкцій й оголосити про початок розробки нового, оскільки Олександр Лукашенко перетворює країну "в європейську Північну Корею".

Про це повідомляє офіційний сайт політика.

Білоруський лідер заявила, що стратегія ЄС зі спостереженням за ситуацією в Білорусі не спрацювала, тому необхідні рішучі, системні заходи щодо вирішення глибокої кризи в країні й боротьби з безкарністю режиму Лукашенка.

"Я закликаю Європарламент переконатися, що реакція міжнародної спільноти не обмежиться інцидентом з рейсом Ryanair. Відповідь повинна стосуватися ситуації в Білорусі в цілому, інакше ми всі зіткнемося з такими ситуаціями в майбутньому, оскільки Лукашенко перетворює країну в європейську Північну Корею - непрозору, непередбачувану і небезпечну", - підкреслила Тихановська.

У своєму виступі Світлана Тихановська закликала ЄС:

  • негайно прийняти 4-й пакет санкцій і оголосити про початок розробки 5-го;
  • запустити комплексний план допомоги ЄС для демократичної Білорусі;
  • публічно проводити політику невизнання Лукашенка, дати зрозуміти Росії та іншим державам, що будь-які угоди або контракти, підписані з режимом, будуть переглянуті або анульовані;
  • відмовляти в будь-якій фінансовій підтримці урядових запитів, утриматися від нових інвестицій в Білорусь і нових кредитних ліній білоруським банкам, а також заборонити ввезення з Білорусі нафтопродуктів, калійних добрив, виробів з металу, деревини та виробів з неї;
  • ініціювати негайне проведення міжнародної політичної конференції високого рівня з врегулювання кризи в Білорусі;
  • посилити підтримку громадянського суспільства Білорусі, незалежних медіа, розробити програми допомоги для репресованих білорусів;
  • створювати групи друзів Білорусі в національних парламентах, щоб білоруська криза перебувала на міжнародному порядку денному.