ua en ru

The Financial Times Group і LSE планують посилити правила входження на лондонську біржу, - учасники ринку

До престижного британського індексу FTSE незабаром стане складніше потрапити. Керівники The Financial Times Group і Лондонської фондової біржі (LSE) подумують про посилення вимог до кількості акцій, які вільно обертаються, (free float) емітентів на тлі напливу в Лондон зарубіжних компаній. Приводом послужили численні скарги з боку інвесторів, на думку яких компанії з низьким free float і туманними стандартами корпоративного управління занадто легко потрапляють в індекси FTSE.
Вхідні в найбільший британський індекс компанії повинні більшою мірою піклуватися про міноритарних акціонерів, а не залишатися, по суті, в руках великих приватних власників, пише газета The Financial Times, посилаючись на думки учасників британського фондового ринку. Саме під тиском інвесторів відповідальна за складання індексів FTSE структура планує підвищити вимоги до емітентів, які прагнуть опинитися в списку британських "блакитних фішок". Як приклад газета наводить компанії Polyus Gold і Evraz Group, що належать росіянам.
Згідно з діючими правилами компанія, яка бажає потрапити у фондовий індекс FTSE 100, крім преміального лістингу на LSE і ряду інших вимог повинна розмістити на відкритому ринку як мінімум 25% своїх акцій. Проте останнім часом кілька представників великого бізнесу, які тільки збираються провести лістинг акцій на LSE або вже представлених на біржі, активно намагаються уникнути дотримання всіх формальностей. Домогтися цього можна з благословення місцевого регулятора - UK Listing Authority (FSA), що викликає роздратування багатьох інвесторів.
"Ми вже розглядали ідею посилення вимог, проте це питання зараз придбало додатковий імпульс, враховуючи поточні тенденції прагнення компаній ресурсного сектора, в основному з Росії, отримати лістинг у Великобританії", - прокоментував ситуацію голова управління індексного політики групи FTSE Кріс Вудс. Дійсно, обурення учасників британського ринку зараз в основному зосереджено саме на компаніях з СНД. Так, прикладом недотримання правила щодо мінімального обсягу паперів, які вільно обертаються, є Eurasian Natural Resources Company, яка активно залучена у видобуток корисних копалин в Казахстані. У "чорний список" потрапив і один з найбільших сировинних трейдерів планети Glencore, що розмістив на LSE менше 25% акцій, але увійшов в FTSE 100. Правда, керівництво Glencore взяло на себе зобов'язання довести частку акцій, які вільно обертаються, до 50% до травня 2012 року.
До числа інших компаній, які "незаконно" входять в FTSE 100, відносяться мексиканська Fresnillo і індійська Essar. За деякими даними, підконтрольна Михайлу Прохорову Polyus Gold, яка також прагне посісти в FTSE 100, збирається розмістити на ринку близько 20% власних акцій. Аналогічні плани виношує і Evraz Group, основним співвласником якої є Роман Абрамович.
Основною причиною невдоволення багатьох інвесторів є побоювання з приводу проблематичності участі міноритаріїв в управлінні компаніями. Малі обсяги free float, вважають вони, істотно зменшують шанси міноритаріїв на участь у рішеннях ради директорів та залучення топ-менеджменту компаній до відповідальності. "Історично закони Великобританії приділяють велику увагу правам міноритарних акціонерів, саме тому такі інвестори звикли мати можливість впливати на діяльність компаній", - пояснив аналітик EIU Джейсон Керейан.
Проте на цьому претензії учасників ринку не обмежуються. Вони побоюються, що індекс FTSE 100 поступово втратить своє обличчя і не буде своєрідним еталоном для місцевого фондового ринку. "FTSE 100 дійсно стає все більше сфокусованим на видобувному бізнесі, що представляє собою небезпечну тенденцію. Економіка Великобританії не спирається на видобуток корисних копалин, так чому ж це повинен робити індекс?" - каже Керейан.