ua en ru

Тейшейра: ЄС не може зараз гарантувати Україні перспективи членства

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що Європейський Союз не може гарантувати Україні перспективу членства. Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Нещодавно наші переговори про всеохоплюючу зону вільної торгівлі увійшли у завершальну стадію. Залишилося узгодити лише окремі деталі. Це дуже позитивний розвиток. Але в переговорах про асоціацію несподівано виникли складнощі. Йдеться про те, що ЄС не гарантує Україні перспективи членства. Але про це не йшлося протягом п'яти останніх років переговорів", - сказав Тейшейра.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні також зазначив, що ЄС не нав'язує волю Євросоюзу Україні, а навпаки, це Україна говорить, що хоче бути частиною Європейського Союзу і наголосив, що Україна вимагає більшого, ніж ЄС може зараз пообіцяти. "Ми можемо гарантувати це лише країнам, які просунулися значно далі у повазі до наших цінностей... Ми відповідаємо - якщо Україна хоче рухатися цим шляхом, ви маєте поважати наші цінності, серед яких і верховенство права, і право громадянина на справедливий суд. Ми цього не бачимо в Україні, зокрема і в справі пані (екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко) Тимошенко. Її судять за законами, написаними в часи Сталіна і Хрущова. Це не співвідноситься із європейськими цінностями. Навіть сам судовий процес не відповідав нашим уявленням про правосуддя. Якщо Україна хоче бути частиною європейської родини, вона має поважати наші цінності. Ми не робитимемо винятків для України, і ніколи їх не робили для інших країн, які приєднувалися до Євросоюзу", - сказав голова представництва ЄС в Україні.

Тейшейра наголосив, що Україна має досягти значного прогресу в дотриманні європейських цінностей: "Ми вважаємо, що Україна має досягти значного прогресу в сприйнятті, як ми їх називаємо, наших засадничих цінностей - поваги до демократії, прав людини, верховенства права. Лише після цього члени Євросоюзу можуть досягти консенсусу в тому, щоб запропонувати Україні членство. Тобто не має жодних підстав використовувати питання перспективи членства як перешкоду для завершення переговорів про асоціацію. По-перше, пропозиція ЄС була такою із самого початку переговорів, і українська сторона завжди це усвідомлювала. Я пригадую заяви Президента Януковича під час виборчої кампанії і вже після обрання. І публічні, і сказані особисто лідерам Євросоюзу. Він сказав, що Україна не проситиме від ЄС зробити те, що він не готовий зробити. Мовляв, Україна будуватиме європейське життя і буде очікувати від Європи кроків на зустріч. Це і є розуміння угоди про асоціацію. Ваш Президент прекрасно розуміє, що означає угода про асоціацію, і які можливості для України вона відкриває, і що треба зробити, щоб відкрилася перспектива членства в ЄС".

На запитання, чи були домовленості з владою України щодо звільнення Тимошенко, Тейшейра відповів: "Я не можу сказати, що були обіцянки (випустити Тимошенко). Але нам чітко дали це зрозуміти під час декількох зустрічей на високому рівні. Тобто, у нас сформувалися саме такі очікування... Що буде знайдене рішення, як вийти із ситуації із судом, під час якого не були дотримані стандарти верховенства права".

Крім того, відповідаючи на запитання, коли може відбутися візит Президента Януковича до Брюсселя, Тейшейра зазначив, що він не має такої інформації і "коли такий візит відбудеться і чи він відбудеться взагалі. Думаю, що обидві сторони чітко заявили про свої позиції. І для того, щоб така зустріч відбулася, має бути продемонстрована готовність рухатися в потрібному напрямку".