ua en ru

Терьохін та Одарченко просять ЦВК провести повторне жеребкування щодо складу ДВК 211 округу

Народні депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Терьохін і Юрій Одарченко передали до Центральної виборчої комісії (ЦВК) заяву, в якій, виходячи з рішення суду, просять повторно визначити склад дільничних виборчих комісій по округу №211. Про це повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Заяву від опозиціонерів прийняли члени ЦВК Михайло Охендовський та Валерій Шелудько, пообіцявши розглянути її на найближчому засідання комісії.

Депутати звернулися до ЦВК після оскарження в Окружному адміністративному суді Києва дій окружної комісії, внаслідок яких кандидат у народні депутати Сергій Терьохін втратив можливість мати своїх представників у дільничих комісіях свого виборчого округу.

У постанові суд наголосив на тому, що конкретні дії, направлені на поновлення порушених прав позивача та кандидата Терьохіна С.А., може вчинити лише Центральна виборча комісія, як комісія вищого рівня.

Від ЦВК Терьохін та Одарченко вимагають провести повторне жеребкування та дострокового припининення повноважень всього складу окружної виборчої комісії (ОВК) одномандатного виборчого округу №211.

Читайте також: КААС відмовився скасовувати рішення по формуванню ДВК в 218 окрузі

"З метою уникнення зриву виборчого процесу є необхідність прийняти рішення про дострокове припинення повноважень всього складу ОВК. Ми вважаємо, що дана виборча комісія проявляє повну нездатність до нормальної роботи, проявляє явну упередженість до кандидата у народні депутати України Терьохіна та не усвідомлює необхідність дотримання законодавства про вибори", - заявив Терьохін.

Представники ЦВК допускають крайній термін розгляду заяви 6 жовтня.

За словами депутатів, члени Центральної виборчої комісії висловили припущення, що комісія може направити подання до Генпрокуратури з проханням розслідувати дії голови окружної комісії 211 округу у рамках кримінальної відповідальності.

Читайте також: Опозиція зафіксувала вже понад 1 тис. порушень виборчого законодавства

"Рішення суду вступило в силу, заангажованість голови окружної комісії є встановленим фактом", - зазначив Одарченко.

Він також переконаний, що у справі будуть знайдені "винні" - голови чи члени комісій, які відповідатимуть за законом, але сам процес фальсифікацій та порушень не буде зупинений.

Нагадаємо, вибори до Верховної ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.