ua en ru

TEPCO продасть активи на 6,1 млрд дол. для виплати компенсацій постраждалим від аварії на "Фукусіма-1"

Японська Tokyo Electric Power (TEPCO) - оператор аварійної "Фукусіма-1" має намір продати активи на суму більше 500 млрд ієн (6,1 млрд дол.), і використовувати ці кошти для виплати компенсацій постраждалим від аварії на АЕС. Компенсації, зокрема, отримають, жителі евакуйованих районів поблизу атомної електростанції, передає РБК.

Як повідомляють японські ЗМІ з посиланням на джерела в компанії, мова йде про продаж нерухомості і цінних паперів компаній, що належать TEPCO. Крім того, енергокомпанія планує призупинити виплату дивідендів за своїми звичайними акціями на строк від 5 до 10 років.

Напередодні президент TEPCO звернувся до уряду Японії з проханням надати компанії допомога з виплатою компенсацій.

Компанія опинилася у вкрай скрутному становищі після аварії на атомному комплексі "Фукусіма-1". З огляду на величезний масштаб катастрофи та велику кількість постраждалих, початкові компенсаційні виплати TEPCO можуть перевищити 1 млрд дол.

Згідно з прогнозами аналітиків японських ділових ЗМІ, у зв'язку з аварією на АЕС чисті збитки Tokyo Electric Power за підсумками фінансового 2010 р. можуть перевищити 1 трлн ієн (12,46 млрд дол.).

В кінці квітня ц.р. TEPCO повідомила, що уріже річні оклади топ-менеджерів на 50%. Цей захід торкнеться грошового утримання президента, голови ради директорів та інших керівників компанії. Річна зарплата решти персоналу компанії буде скорочена на 20%. За словами представників TEPCO, компанія також прийняла рішення не наймати додаткових співробітників в майбутньому фінансовому році, хоча, згідно з попередніми планами, TEPCO повинна була прийняти на роботу в 2011-2012 рр. 1,1 тис. осіб.

Нагадаємо, руйнівний землетрус 11 березня 2011 р. магнітудою 9,0 і цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, декількох вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві. В результаті тисячі людей були евакуйовані з прилеглих до АЕС територій. Перед офісом TEPCO в Токіо проходили акції протесту: демонстранти вимагали виплати компенсацій у зв'язку з аварією.