ua en ru

Темпи потепління в Україні в 1,5 рази вищі, ніж в цілому у світі

Темпи потепління в Україні в 1,5 рази вищі, ніж в цілому у світі Ілюстративне фото (Віталій Носач, РБК-Україна)

Україна б’є температурні рекорди, випереджаючи інші країни

Середня температура атмосферного повітря в Україні підвищилася на 1,5 градусів, що більше, ніж в цілому по світу. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під екологічного форуму у Києві, повідомляє прес-служба відомства.

Він нагадав, що Паризька кліматична угода якраз має на меті недопущення підвищення на планеті середньої глобальної температури вище на 1,5 градусів за показники доіндустріального періоду або моменту, коли людство почало активно використовувати викопне паливо в промислових масштабах.

"Маємо інформацію, що у 2018 році середня глобальна температура на планеті піднялася майже до 1 градус вище показника доіндустріального періоду. Звертаю вашу увагу, що в Україні потепління відбувається дещо швидше, і за останніми даними цей показник якраз становить біля 1,5 градусів", - повідомив міністр.

Він зазначив, що за даними Всесвітньої метеорологічної організаці, загалом на планеті останні чотири роки були найтеплішими за всю історію спостережень на тлі збереження довгострокової тенденції потепління. Зоною найбільш інтенсивного потепління стала Арктика.

Нагадаємо, за даними Центральної геофізичної обсерваторії, середня тривалість метеорологічного літа в Києві у XXI столітті збільшилась на тиждень і досягає 124 днів, тобто чотирьох місяців.

Водночас Вазіра Мартазінова, завідувачка відділом кліматичних досліджень і прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту, заявила, що літо в Україні скоротилося до 2-2,5 місяців. Мартазінова стверджує, що літо починається з середини червня і закінчується в серпні - з 15 серпня до 1 вересня.