ua en ru

Темношкірі футболісти готові бойкотувати Чемпіонат світу в Росії

Капітан "Манчестер Сіті" Яя Туре оголосив про те, що футболісти будуть бойкотувати чемпіонат світу з футболу 2018 року, який пройде в Росії, якщо влада країни не почнуть рішучу боротьбу з расизмом.

Капітан "Манчестер Сіті" Яя Туре оголосив про те, що футболісти будуть бойкотувати чемпіонат світу з футболу 2018 року, який пройде в Росії, якщо влада країни не почнуть рішучу боротьбу з расизмом.

Туре, таким чином, повернувся до теми образ, яких він, за його словами, зазнав у матчі Ліги чемпіонів проти ЦСКА. Напередодні Туре заявив, що кожного разу, коли він торкався м'яча, з трибун лунали образливі вигуки і мавпяче ухання.

За словами івуарійця, країна повинна нести відповідальність за таку поведінку своїх громадян. Саму поведінку Туре охарактеризував як "неймовірну".

Туре підтримали ще два темношкірих гравця "Манчестер Сіті", Фернандіньо і Венсан Компані, які також висловили невдоволення вигуками з трибун.

"Манчестер Сіті" подав офіційний протест в УЄФА, і європейський союз почав розслідування інциденту. Також ЦСКА загрожують санкції через те, що на матчі проти англійців фанати використовували піротехніку.

Прес-служба ЦСКА думку супротивника не розділила: "Ми здивовані і розчаровані заявами гравця "Манчестер Сіті" Яя Туре і ряду інших представників англійського клубу про образи на расовому ґрунті з боку вболівальників ПФК ЦСКА під час матчу Ліги чемпіонів на "Арені Хімки", - передає прес-служба "червоно-синіх". - Ретельно вивчивши відеозапис матчу, ми не виявили образ расистського характеру з боку вболівальників ПФК ЦСКА на адресу гостей, що після закінчення гри підтвердив і делегат матчу.

У багатьох епізодах зустрічі, особливо при атаках на наші ворота, вболівальники намагалися несхвальним гулом і свистом чинити тиск на гравців суперника незалежно від їх расової приналежності. Зокрема, це відбувалося в моментах з Альваро Негредо, коли він забив гол з порушенням правил, і Едіна Джеко в кінці другого тайму, коли він небезпечно зіграв проти воротаря ПФК ЦСКА. Чому івуарійський півзахисник брав усе це на свій рахунок, незрозуміло".

Сейду Думбія, партнер Туре по збірній, висловив здивування словами свого колеги: "Від наших фанатів нічого подібного ніколи не чув. Так, вони гучно підтримують команду і намагаються чинити максимальний тиск на суперника, але расистських вигуків собі не дозволяють. Так що мій товариш по збірній Кот-Д'Івуару явно погарячкував".

На питання, чи варто Росії звернути увагу на проблему з расизмом перед чемпіонатом світу, Туре відповів: "Звичайно. Це дуже важливо. В іншому випадку ми взагалі не поїдемо на цей чемпіонат". ФІФА і УЄФА поки ніяк не прокоментували цю заяву івуарійця.