ua en ru

На поточному тижні варто очікувати продовження зниження долара, - аналітик

На поточному тижні варто очікувати продовження зниження долара, - аналітик Фото: на поточному тижні варто очікувати продовження зниження долара

Офіційний курс долара і його вартість на міжбанку можуть опуститися до 25,9-26,0 гривень

На поточному тижні варто очікувати продовження зниження долара. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловив старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

"Незважаючи на існуючі побоювання, що безвіз призведе до зростання попиту на іноземну валюту, ринок, як ми і прогнозували раніше, повів себе рівно протилежним чином. Долар не тільки продовжив своє зниження на всіх сегментах валютного ринку, але це зниження навіть прискорилося до 0,6-1,0% за тиждень", - зазначив він.

Так, за словами аналітика, за тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 26,27 грн до 26,12 грн, або на 0,6%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час знизився з 26,28 грн до 26,08 грн, або на 0,8%.

Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках знизилися за тиждень з 26,11/26,29 до 25,86/26,14. Таким чином, купівля знизилася на 1,0%, а продаж - на 0,6%. При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою розширився з 0,7% до 1,1%.

"Не реалізувалися і побоювання окремих алармістів, що до девальвації гривні приведуть послідовні кроки НБУ щодо лібералізації валютного ринку. Реальність показує, що пропозиція валюти стійко перевищує попит. Про це свідчать регулярні аукціони з купівлі валюти, з якими НБУ змушений виходити на ринок", - підкреслив Іосуб.

Він зазначив, що минулого тижня про своє бажання придбати 50 млн доларів Нацбанк заявив у вівторок і середу. Аукціон на таку ж суму НБУ оголосив і в перший день нового тижня. Аналітик нагадав, що без подібних аукціонів, спрямованих на поповнення валютних резервів, іноземна валюта коштувала б ще менше.

"На поточному тижні ми очікуємо продовження зниження долара. Офіційний курс долара і його вартість на міжбанку можуть опуститися до 25,9-26,0 грн, а готівковий долар у банках буде котируватися близько 25,6/26,0 грн", - резюмував він.