ua en ru

Технологія ідентифікації Mobile ID може бути впроваджена в Україні у 2017 році

Технологія ідентифікації Mobile ID може бути впроваджена в Україні у 2017 році Фото: технологія ідентифікації Mobile ID може бути впроваджена в Україні у 2017 році

Для того, щоб отримати послугу з використанням технології, абоненту потрібна буде спеціальна SIM-картка з пін-кодом

В Україні у 2017 році можуть впровадити систему мобільного ідентифікації користувачів MobileID. Про це йшла мова в ході зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з представниками мобільних операторів, передає кореспондент "РБК-Україна".

Як зазначили учасники зустрічі, для того щоб ця технологія була впроваджена, потрібно вирішити низку питань, як в технологічному, так і в законодавчому плані. Зокрема, повинен бути прийнятий закон про електронні довірчих послуг, який дозволить ввести в правове поле дану технологію. Крім того, оператори повинні об'єднатися для того, щоб створити єдину платформу з єдиними стандартами. Ще одним із стримуючих чинників є збір у Пенсійний фонд в розмірі 7,5%), який сплачується за мобільні послуги.

Гройсман розраховує, що в кінці січня-лютому наступного року необхідний законопроект буде проголосований парламентом. Крім того, в уряді розглянуть можливість скасування пенсійного збору для послуги MobileID. Глава уряду очікує, що ця технологія буде запущена в країні як можна швидше.

"Коли людина ходить за довідками – це повинно залишитися в минулому", - зазначив прем'єр-міністр.

Як уточнила "РБК-Україна" директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Олена Мініч, міністерство вже готує постанову Кабміну для скасування пенсійного збору для MobileID. Проте воно ще має бути погоджено з Міністерством фінансів.

"Для того щоб MobileID додаткові гроші з абонента не брав і щоб було доступно всім. Тим більше, якщо це технічна послуга ідентифікації, вона не може ставитися до звичайних мобільних послуг", - пояснила Мініч необхідність скасування збору до ПФ.

В той же час повністю скасувати цей збір на всі мобільні послуги, як цього неодноразово просили оператори, в уряді поки що не обіцяють, так як "поки його нічим заповнити".

Як розповіли представники мобільних операторів в ході презентації, для того, щоб отримати дану послугу, абоненту потрібна буде спеціальна SIM-картка з пін-кодом, яка може бути вставлена в смартфон або звичайний телефон та прив'язана до конкретного користувача. Оператори відзначають, що після впровадження зможуть продавати цю послугу також, наприклад, як послугу роумінгу.

З допомогою MobileID користувачі можуть отримати доступ до захищених електронних документів, а також отримують можливість ставити свій підпис за допомогою мобільного телефону. Крім того, за допомогою даної технології можна отримати онлайн-доступ до адміністративних послуг та різним електронним сервісам.

Нагадаємо, раніше в Україні був завершений перший етап впровадження системи ідентифікації BankID.