ua en ru

Иран висунув вимоги Європі щодо збереження ядерної угоди без США

Иран висунув вимоги Європі щодо збереження ядерної угоди без США Фото: Алі Хаменеї (russian.khamenei.ir)

У разі невиконання вимог, Іран матиме право відновити свою ядерну діяльність

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї оголосив вимоги Тегерана до країн Європи, при дотриманні яких Іран продовжить дотримуватися умов ядерної угоди після виходу з неї Сполучених Штатів. Список вимог опублікований на сторінці Twitter глави Ірану.

Тегеран заявляє, що США кілька разів за останні два роки порушували положення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми. З цієї причини країни Європи повинні надати гарантії щодо вимог Ірану.

  1. Європа має прийняти резолюцію, що засуджує порушення США щодо Резолюції 22331, прийнятою радою безпеки ООН.
  2. Європа повинна гарантувати, що не буде піднімати питання створення ракет в Ірані, а також не буде впливати на регіональну політику Тегерана.
  3. Європа повинна гарантувати повний продаж іранської нафти в разі проблем Ірану з продажем нафти через санкції США.
  4. Європейські банки повинні гарантувати проведення операцій з Іраном.
  5. Європа повинна протистояти санкціям США проти Ірану.

Як заявив аятола Алі Хаменеї, у разі невиконання Європою описаних вимог, Іран матиме право відновити свою ядерну діяльність.

Нагадаємо, США погрожують ввести "найжорсткіші санкції в історії" щодо Ірану. При цьому 18 травня Європейський союз запустив механізм блокування санкцій США. Зокрема, Європейська комісія зробила кроки по збереженню інтересів європейських компаній, що інвестують в Іран, і продемонструвала прихильність ЄС ядернії угоді. Так, рішенням ЄК запущений формальний процес активізації "блокуючої постанови", згідно з якою компанії ЄС захищені від наслідків недотримання санкцій США, а також який дозволяє Європейському інвестиційному банку підтримувати інвестиції ЄС в Іран.