ua en ru

США погрожують Ірану "найбільш жорсткими в історії" санкціями

США погрожують Ірану "найбільш жорсткими в історії" санкціями Фото: Майк Помпео (usacac.army.mil)

США введуть санкції, якщо уряд Ірану не змінить курс політики

США погрожують ввести "найжорсткіші санкції в історії" щодо Ірану. Про це заявив держсекретар США Майк Помпео в рамках свого першого публічного виступу, передає kwch12.

"США введуть найжорсткіші санкції в історії відносно Ірану, якщо його уряд не змінить курс", - заявив Помпео.

Раніше Помпео закликав до укладення нової ядерного угоди з Іраном після виходу США з ядерної угоди 2015 року. Він каже, що адміністрація Трампа воліє, щоб це був договір, який буде ратифікований Конгресом.

У ході виступу Помпео висунув Ірану ряд вимог. Зокрема, Іран повинен вивести всі війська з Сирії, припинити підтримку повстанців у Ємені, звільнити ув'язнених в Ірані громадян США, припинити погрожувати Ізраїлю, а також зупинити збагачення урану.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану. Пізніше Білий дім опублікував список вимог США до Ірану. Вже 10 травня США розширили персональні санкції проти Ірану.

При цьому 18 травня Європейський союз запустив механізм блокування санкцій США. Зокрема, Європейська комісія зробила кроки щодо збереження інтересів європейських компаній, що інвестують в Іран, і продемонструвала прихильність ЄС ядерній угоді. Так, рішенням ЄК запущений формальний процес щодо активізації "блокуючої постанови", згідно з якою компанії ЄС захищені від наслідків недотримання санкцій США, а також дозволяється закликати Європейський інвестиційний банк підтримувати інвестиції ЄС до Ірану.