ua en ru

Протягом п'яти років ПАТ "Харківгаз" інвестувало в модернізацію мереж області 30 млн гривень

Протягом п'яти років ПАТ "Харківгаз" інвестувало в модернізацію мереж області 30 млн гривень Фото: газовий вентиль (kmu.gov.ua)

У своїй роботі компанія використовує сучасні методи і технології, матеріали та обладнання

Протягом 2013-2017 років ПАТ "Харківгаз" інвестувало в модернізацію газопроводів області понад 30 млн гривень. Модернізація, ремонт, обслуговування, ліквідація витоків газу на газопроводах Харківської області здійснюється за рахунок тарифу на розподіл ПАТ "Харківгаз". Про це повідомляє прес-служба компанії.

За останні п'ять років ПАТ "Харківгаз" було направлено понад 11 млн гривень на заміну аварійних ділянок газопроводів. Ще 10,5 млн гривень були спрямовані на заміну і модернізацію регуляторних пунктів, майже 10 млн гривень на захист розподільної системи від корозії.

У своїй роботі компанія використовує сучасні методи і технології, матеріали та обладнання - наприклад прокладка труб з полімерних матеріалів. За рахунок відсутності ізоляційних робіт, скорочення обсягів зварювальних і монтажних робіт, вартість будівництва поліетиленових газопроводів на 15-20% менше, ніж сталевих. Одночасно застосування поліетиленових труб вдвічі збільшує строк експлуатації мереж і підвищує рівень надійності системи.

"Держава не виділяє кошти на забезпечення безаварійної роботи газових мереж. ПАТ "Харківгаз" може профінансувати витрати, коли вони закладені в тариф. Якщо компанії необхідно фінансувати модернізацію газопроводів і при цьому сплачувати за використання державних труб, ці подвійні витрати ляжуть на плечі споживачів газу", - зазначила комерційний директор ПАТ "Харківгаз" Ірина Листова.

48,6% газопроводів, по яких природний газ доставляється споживачам Харківщини є державною власністю, але роботи з їх обслуговування і ремонтів виконуються за рахунок тарифу ПАТ "Харківгаз". Найбільшою категорією платників тарифу в області є населення.

Незважаючи на низку проблем в розподільної галузі, в останні роки ПАТ "Харківгаз" вдалося забезпечити проходження опалювального сезону в області з справними мережами, без тривалих зупинок газопостачання в будинку споживачів. Для підвищення рівня надійності розподільної системи, компанією розроблений план розвитку мереж, який ПАТ "Харківгаз" планує поетапно впроваджувати до 2027 року.