ua en ru

Ті, хто заключав кабальні газові контракти з Росією, мають відповісти перед українським народом, - Янукович

Винуватці заключення україно-російських "кабальних" газових контрактів 2009 р. "незалежно від посад" мають нести відповідальність перед українським народом. Про це повідомив Президент України Віктор Янукович під час святкового відкриття концерту, присвяченому Дню Соборності та Свободи України, який святкується 22 січня.
"Без перебільшення скажу, що ці угоди, ці борги склали реальну загрозу національній безпеці України. І ті, хто незалежно від посад, підштовхував Україну до прірви, мають нести відповідальність перед українським народом. Саме рівність усіх перед законом, невідворотність покарання за його порушення є ознакою правової держави", - підкреслив Президент.
Нагадаємо, раніше Янукович заявив, що Україні щомісяця не вистачає 500 млн дол. для покриття збитків за придбаний газ. Ціна на російський газ для України в І кварталі 2012 р. зросла до 416 дол. за 1 тис. кубометрів з 400 дол. в IV кварталі 2011 р.
"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.