ua en ru

Тарута у Конгресі: як лобісти друга Путіна організували фейкові слухання

Тарута у Конгресі: як лобісти друга Путіна організували фейкові слухання Фото: Сергій Тарута (УНІАН)

Народний депутат Сергій Тарута 25 вересня у Вашингтоні вибухнув критикою на адресу колишнього керівника Національного банку України Валерії Гонтаревої. За його словами, НБУ нібито був фігурантом низки корупційних схем.

Тарута, який є засновником нової партії "Основа", представляв цей захід, що проходив в будівлі Капітолія, як слухання у Конгресі США. Також була організована пряма трансляція події на телеканалі NewsOne екс-регіонала Євгена Мураєва.

Про те, хто допоміг орендувати приміщення в Капітолії, хто такий Конні Мак і як він пов'язаний з президентом Угорщини - в матеріалі.

Пізніше американські ЗМІ уточнили, що подія, яка проходила в Капітолії, не мала статусу конгресних слухань. Видання The Weekly Standard повідомило про це у статті під назвою "Мати всіх фейкових новин", передавав Голос Америки.

З'ясувалося, що присвячена корупції в Україні подія пройшла у підвальному приміщенні будівлі Конгресу, яку орендував для її проведення конгресмен-республіканець з Канзасу Рон Естес на прохання колишнього конгресмена-республіканця від штату Флорида, а нині політичного лобіста Конні Мака.

Видання зазначило, що подію вели Конні Мак і досвідчений американський політичний фандрейзер Метт Кілін. Учасниками панелі також стали Тарута та юрист Олександр Завадецький, який заявляв раніше, що був звільнений НБУ через питання про проведення націоналізації банків. На події були присутні тільки журналісти від NewsOne і репортер видання The Weekly Standard. Жодного чинного законодавця США там не було.

До події також на час приєднався і виступив з короткою промовою Джеймс Вулзі, колишній директор ЦРУ в адміністрації Білла Клінтона. Він під час події прихильно висловився про час, коли Росія була більш дружньою Заходу, відзначають журналісти. "Невідомо, чи була подія "проспонсорована" в тому сенсі, що хтось отримав гроші за використання приміщення, в якому пройшла подія", - зазначає видання.

Втім, для встановлення замовників такого роду подій діє спеціальний "Акт про реєстрацію іноземних агентів" (Foreign Agents Registration Act, FARА). Цей закон вимагає, щоб лобісти, які представляють в американській політиці іноземні уряди, фізичні та юридичні особи, розкривали свої заняття і джерела фінансування.

На сайті Департаменту юстиції США існує спеціальний реєстр документів і звітів, які публікують іноземні агенти про свою діяльність.

В цьому реєстрі немає згадок про те, що Тарута або пов'язані з ним безпосередньо особи, найняли організатора фейкових слухань Конні Маку працювати на них. Проте там є згадка іншого наймача цього лобіста, з яким у нього є діючий контракт. Це офіс прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, якого називають найближчим другом Володимира Путіна в Європі.

Більш того, згідно з опублікованими документами, компанії Конні Маку в інтересах Угорщини беруть участь в просуванні антиукраїнської кампанії на Заході.

Контракт з Будапештом

У жовтні 2014 року Конні Мак в якості керуючого директора американських лобістських фірм Liberty International Group LLC і SLI Group LLC підписав контракт з офісом прем'єра Угорщини Орбана в особі міністра прем'єрської канцелярії Яноша Лазара.

Контракт укладено на 48 місяців. Згідно нього, щомісяця компанії Конні Маку повинні отримувати від угорського уряду 28 мільйонів 340 тисяч форинтів плюс ПДВ, що за поточним курсом становить майже 109 тисяч доларів США. Загальна сума договору – 5 мільйонів 226 тисяч доларів США.

"Основною метою контракту є формулювання політичних меседжів, які випливають з рішень уряду Угорщини, адміністрації США, Конгресу, засобам масової інформації та іншим дійовим особам і організаціям, які можуть впливати на прийняття політичних рішень", - йдеться в документі.

Крім того, серед цілей контракту називається сприяння здійсненню інтересів та лобіювання, надання консультацій уряду Угорщини в області зовнішньої політики, економіки, фінансів і комунікації. Також, згідно з договором, фірми Конні Маку повинні працювати з медіа в інтересах уряду Угорщини, створювати інформаційні матеріали і т. д.

Згідно з останнім опублікованим піврічним звітом компанії SLI Group LLC від 30 травня 2017-го року, який підписав Конні Мак, лобісти займалися дискусіями з членами Палати представників США і їх персоналом про відносини США та Угорщини, їх сприйнятті угорського уряду, і участь у потенційних двосторонніх зустрічах між обраними членами Конгресу і угорськими парламентаріями.

Крім того, у звіті зазначено, що Конні Мак в інтересах Угорщини проводить зустрічі з членами Конгресу від республіканської партії і навіть переписується по e-mail з віце-президентом США Майком Пенсом.

Цікаво те, що компанія лобіста займається електронною розсилкою новин серед американських законодавців і персоналу Капітолію, вигідних для уряду Угорщини.

Приклади цієї розсилки для конгресменів також публікуються в реєстрі FARA.

Виходячи з цих матеріалів, Конні Мак раніше допомагав Віктору Орбану в його боротьбі з ліберальним мільярдером і філантропом Джорджем Соросом. Як відомо, цей фінансист підтримує благодійні проекти по всьому світу, а також громадські організації, що підтримують демократію і ліберальні цінності.

Як повідомляло BBС у січні 2017-го року, представники правлячої партії Орбана і офіційні ЗМІ країни звинуватили некомерційні організації, підтримувані Соросом, в тому, що вони представляють інтереси далекої від народу ліберальної еліти, чий час давно минув.

"НПО, що фінансуються Соросом, звинувачуються в організації антиурядових виступів у Польщі, а також у спробі підірвати авторитет виборних посадових осіб у Румунії, Словаччині, Чехії та Угорщині, використовуючи для цього кампанії по боротьбі з корупцією", - йшлося у публікації.

Однак це було раніше. У вересні цього року лобіст Конні Мак зосередився на боротьбі проти України.

Зокрема, він став поширювати серед американських політиків меседжі уряду Угорщини з критикою закону про освіту, прийнятого на початку вересня Верховною Радою.

Так окремої розсилки удостоїлося лист міністрів закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії і Угорщини до генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду з критикою 7-ї статті цього закону. Як відомо, ця норма передбачає, що основною мовою в навчальних закладах має бути українська.

Прийняття закону викликало бурхливу реакцію в Будапешті. Угорська влада навіть пригрозила блокувати Україні євроінтеграційні процеси, ініціювати перегляд Угоди про асоціацію з Євросоюзом. А радикальні угорські націоналісти провели акцію під посольством України з вимогами самовизначення для Закарпаття. При цьому, в акції брала участь депутат парламенту Угорщини Крістіна Морваі, якій заборонено в'їзд в Україну через її відвідування окупованих територій Донбасу.

У свою чергу, американський лобіст, працює на Угорщину, у своїй розсилці для чиновників і політиків США підкреслював, що, на думку названих вище міністрів, український закон обмежує права національних меншин.

Тарута і Угорщина

Ще раз підкреслимо – в реєстрі FARA немає згадок про те, що Конні Мак і його компанії працюють на Таруту, для якого були організовані фейкові слухання в Конгресі з трансляцією по українському телебаченню.

Конні Мак, згідно з офіційними даними, має довгостроковий контракт з офісом угорського прем'єра Орбана, а також лобіював раніше інтереси Національного банку Шрі-Ланки.

Цікаво те, що допомога лобіста Таруті збіглася в часі з активним розвитком антиукраїнської кампанії на Заході за мотивами нового Закону про освіту, провідну роль у якій відіграє уряд Угорщини, а також акціями, які фактично підігрівають сепаратизм на Закарпатті.

Як ми писали раніше, у Тарути є свої зв'язки з Угорщиною та її владою.

"Індустріальному союзу Донбасу", яким Тарута володіє спільно з пулом російських інвесторів, близьких до державного "Внєшекономбанку", належить завод Dunaferr. Це найбільше металургійне підприємство Угорщини.

Раніше уряд Віктора Орбана хотів націоналізувати комбінат, однак за актив Тарути заступився президент Росії Володимир Путін. Після його розмови з Орбаном на початку 2014-го року, Угорщина відмовилася від ідеї націоналізації, і комбінат досі належить ІСД.

Варто відзначити, що Віктора Орбана, який править Угорщиною з 2010-го року, західна преса називає чи не найближчим другом Путіна в Європі. Орбан, зокрема, критикував санкції, накладені на Росію через війну проти України. Впливовий американський сенатор Джон Маккейн називав угорського прем'єра "неофашистським диктатором". Такий же імідж він має і серед європейських лідерів.

А тепер лобісти цієї людини допомагають Таруті організовувати дискусії в підвалах Конгресу США з критикою української влади, які ще і розкручуються в Україні за допомогою медіа-активів колишніх членів "Партії регіонів".