ua en ru

Тариф ПАТ "Харківгаз" ставить під загрозу стабільність газопостачання області

Тариф ПАТ "Харківгаз" ставить під загрозу стабільність газопостачання області Фото: газ (УНІАН)

Потреба у капіталовкладеннях в газопроводи області, які мають значний термін експлуатації, зростає щорічно приблизно на 20%

Збереження діючого тарифу на розподіл газу в Харківській області позбавляє ПАТ "Харківгаз" можливості виконувати всі необхідні ремонтні роботи на газопроводах, забезпечувати роботу аварійних служб, покращувати сервіси для споживачів газу. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Рівень індексу інфляції в минулому році становив 114%, на 20% зросла вартість паливно-мастильних матеріалів для роботи спеціалізованого автотранспорту, вдвічі збільшилась кількість лічильників, що потребують планової повірки. До того ж, потреба у капіталовкладеннях в газопроводи області, які мають значний термін експлуатації, зростає щорічно приблизно на 20%. Але обґрунтовані витрати ПАТ "Харківгаз" не передбачені регулятором в діючому тарифі.

"Ціна газу є високою для мешканців Харківської області. Про це свідчить збільшення кількості субсидіантів та накопичення домоволодіннями рекордних розмірів боргів. Для тих, хто сплачує такі значні суми, тариф не гарантує справність газових мереж, не передбачає витрати на розвиток сервісів, заміну лічильників. Близько 85% коштів споживачів перераховуються з регіону до Нафтогазу", - зазначила директор комерційний ПАТ "Харківгаз" Ірина Лістова.

Наприклад, компанія зможе провести безкоштовну повірку лише половини лічильників споживачів, які цього потребують. ПАТ "Харківгаз" позбавлений можливості робити заміну індивідуальних лічильників, що вийшли з ладу. Так само немає можливості створити обмінний фонд – для встановлення лічильників споживачів на час повірки їх приладів обліку. В діючому тарифі регулятором для цього не передбачені кошти.

Зараз ПАТ "Харківгаз" отримує за свої послуги 72 коп. з ціни кубометру природного газу для населення. На ці кошти підприємство має забезпечити роботу 17 тис. км газопроводів, споруд на них, обслуговування понад 450 тис. споживачів, облік палива в регіоні. Але не зважаючи на інфляційні процеси, протягом останніх півтора роки вартість послуг компанії тільки зменшилась.

Щоб виконати необхідні ремонти, надати споживачам послуги в повному обсязі, ПАТ "Харківгаз", відповідно до умов законодавства, направив до НКРЕКП обґрунтування проекту тарифу, який дасть можливість мешканцям регіону отримувати паливо в безаварійному режимі, дозволить функціонувати газорозподільній системі регіону, забезпечить необхідними послугами та сервісами.